TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI: “TEKİRDAĞ’A DEPREM SONRASI HİÇBİR YARDIM GELMEYECEKMİŞ GİBİ HAZIRLANMALIYIZ” - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

9 Mayıs 2024 - 10:01

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI: “TEKİRDAĞ’A DEPREM SONRASI HİÇBİR YARDIM GELMEYECEKMİŞ GİBİ HAZIRLANMALIYIZ”

reklam
TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI: “TEKİRDAĞ’A DEPREM SONRASI HİÇBİR YARDIM GELMEYECEKMİŞ GİBİ HAZIRLANMALIYIZ”
Son Güncelleme :

04 Mart 2023 - 9:09

354 views
reklam -->

İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi vatandaşların yoğun talebi ve ısrarları doğrultusunda basın açıklaması düzenleyerek gündeme dair soruları yanıtladı.

İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Aykut Akdağ’ın açıklamaları ile başlayan toplantıda Akdağ şunları söyledi:

“ENKAZLARDAKİ İNSANLAR ÇIKARILMAMIŞKEN ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMALARININ BAŞLAMASI KOORDİNASYONSUZLUK ÖRNEĞİ”

“Ülkemizde yaşadığımız felaket neticesinde birçok vatandaşımızı kaybettik, acımız derin, üzüntümüz büyük. Yaşanan süreçte yapıların durumu ortada ve henüz daha enkazlardaki insanlar çıkarılmamışken enkaz kaldırma çalışmalarının başlaması da koordinasyonsuzluk örneği.

“32 KİŞİLİK BİR EKİBİ BÖLGEYE NAKLETTİK VE HIZLICA HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINI BAŞLATTIK”

Bizler, depremin ilk anından itibaren Tekirdağ İnşaat Mühendisleri Odası olarak, süreci en yakından takip edip, bölgeye ekibini gönderip meslektaşlarımızla canla başla organizasyonlar yapıp hasar tespitinde çalışmak üzere ilk olarak evleri yıkılmış insanlara yardımcı olmak üzere elimizden gelen mücadeleyi göstererek 32 kişilik bir ekibi bölgeye naklettik ve hızlıca hasar tespit çalışmalarını başlattık.

“İNSAN CANI, PARADAN, RANTTAN, BİRİLERİNE BİR YERLERİN PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNDEN DAHA ÖNEMLİDİR”

Yıkılmayan evlerin de insanların soğukta dışarıda kalmaması için ne gerekiyorsa yapmaya çabaladık. Bölgedeki Kızılay ile bağlantı kurarak kan bağışı kampanyasına destekte bulunduk. Süreci yakından izlediğimizde üst kurulumuz olan TMMOB ile birlikte hızlıca organize olup yardım kampanyasını başlatarak ilk tırımızı depremin 2. günü buradan vatandaşlarımızın hizmetine sunulmak üzere gönderdik. Bizler diyoruz ki; ‘İnsan canı, paradan, ranttan, birilerine bir yerlerin peşkeş çekilmesinden daha önemlidir.’

“İLK ETAPTA HİÇBİR ŞEKİLDE YARDIMIN ULAŞTIRILAMAMASI PANİĞİ DAHA DA ARTTIRMIŞTIR”

Depremin 11 ilimizi birden etkilemesi, birçok ilden ulaşım ağının kısıtlanması, ulaşımın gerek kara gerek hava gerek deniz yolu olarak bölgede kesilmesi ve ilk etapta hiçbir şekilde yardımın ulaştırılamaması paniği daha da arttırmıştır.

“İNSAN CANINI KENDİ PARASAL KAZANCIMIZIN ÖNÜNDE TUTTUK”

Tüm bunları yaşamışken ve Tekirdağ deprem bölgesinde yer aldığı için tüm bu olanlara kayıtsız kalamayız. Bizler, inşaat mühendisleri odası olarak hiçbir zaman ranttan yana olmadık. İnsan canını kendi parasal kazancımızın önünde tuttuk. Tüm meslektaşlarımız bu ilkeyle çalıştı ve çalışmaya devam ediyor. Yaşanan deprem neticesinde çok canımızı kaybettik: gerek yapıların 1999 yılı öncesi olması, o tarihte yapılmış yapıların beton kalitesi, kullanılan demir ve çeliğin düz donatı olması ve ekonomik ömrünü tamamlamış olan yapılarda insanların yaşaması neticesinde bu can kayıpları daha da üst seviyeye çıktı.

“ESASLI BİR DÖNÜŞÜM İÇERİSİNE GİRİLMESİ GEREKİYOR”

Bölgemiz de deprem bölgesinde yer almaktadır. Tarihte örnekleri vardır. Şarköy Depremi birçok can kaybımızın yaşandığı bir deprem olmuştur ama biz hala akıllanmadık. Yine aynı yerleri yerleşime açarak, depreme davetiye çıkarttık. Bizler, yönetim kurulumuz, alt komisyonlarımız ve üst komisyonlarımızla detaylı bir çalışma başlattık ve her zaman şunu savunan tarafta olduk: ‘Esaslı bir dönüşüm içerisine girilmesi gerekiyor.’ Bunun için ne yapılabilir dediğimizde: Tekirdağ’ın tüm ilçeleri için öncelikli olarak yapı envanter çalışmalarının başlaması gerektiğini, ana arterde bulunan binaların, özellikle ulaşımı etkileyecek tarzdaki binaların, 1999 öncesi yapılmış olan binaların, hızlıca ve yapı sahibi / kişi talebi olmadan, tespitleri ve dönüştürülmesinin yapılması gerektiğini ilgili mercilere ilettik.

“ANA ARTERLERDE RİSK OLUŞTURAN YAPILAR BİR AN ÖNCE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”

Kahramanmaraş’ta Trabzon Caddesi var, Tekirdağ’daki Hükümet Caddesi’nden kat ve kat büyük olmasına rağmen yıkılan yapılar yolu kapattı ve birçok yere araçla ulaşılamadı. Hükümet Caddesi ve Muratlı Caddesi boyunca 1999 yılı öncesi yapıların fazlalığı ve yollarımızı darlığı ile ulaşımda sorun yaşayabileceğimiz için öncelikli alanların ilan edilmesi ana arterlerde risk oluşturan yapıların bir an önce dönüştürülmesi, bunlarla alakalı ilgili idarelerin rezerv alanlarını bir an önce belirlemesi ve insanları depremden önce deprem gerçeğiyle tanıştırması gerektiğini savunan tarafta olduk.

“HİÇBİR YARDIM GELMEYECEKMİŞ GİBİ DÜŞÜNEREK İLGİLİ İDARELERLE BİRLİKTE DEPREME HAZIRLANMALIYIZ”

Bu durumu her platformda dile getirmeye devam edeceğiz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin ortak platformlarda bütün lojistiğin sağlanarak gönüllülük esasına dayalı şekilde yapılan hızlıca tespiti yapılmalıdır. Olası bir depremde şehrimize hiçbir yardım gelmeyecekmiş gibi düşünerek ilgili idarelerle birlikte depreme hazırlanmalıyız. Bizim çalışmalarımız bu yönde devam edecektir.”

Özlem Gürakar

GÜVEN TEKİRDAĞ GAZETESİ – TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam