Özlem Gürakar (Köşe Yazısı) YOKSA SEN TEKİRDAĞLI DEĞİL MİSİN? - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

9 Mayıs 2024 - 08:45

Özlem Gürakar (Köşe Yazısı) YOKSA SEN TEKİRDAĞLI DEĞİL MİSİN?

reklam
Özlem Gürakar (Köşe Yazısı) YOKSA SEN TEKİRDAĞLI DEĞİL MİSİN?
Son Güncelleme :

14 Şubat 2024 - 11:02

264 views
reklam -->

Son günlerde tam karşılığı olmasa da mikro-milliyetçilik adıyla karşımıza çıkan bir ayrışma/ayrıştırmadan bahsetmek istiyorum.

Özellikle seçim dönemlerinde zirveye çıkan ve ne hikmetse Türkiye’nin büyükşehirlerinde pek rastlanmayan fakat Tekirdağ’da sıkça karşımıza çıkan bir tartışma konusu…

İnsanlar tanıştıkları kişilerle iletişimlerini ilerletmek, daha fazla ortak nokta oluşturabilmek için sorarlar “-Nerelisin?” diye.

Mutlaka aldığı cevap ile iletişiminde o yerle ilgili bir akraba, bir bağ, bir yaşanmışlık, yakınlık, hiç olmadı bir bilgi var olması için sorulan sorudur.

“-Bizim köyden Ali vardı, orada askerlik yapmıştı.” “-Babam öğretmenlik yaparken 5 sene orada kalmıştık.” “-Oraya gitmiştik kışın çok soğuk oluyor.” “-Sizin oranın insanları çok cana yakınlar.”gibi cümlelerle sohbet ilerler, samimiyet artar.

Çok basit, aslında gereksiz fakat iletişim için önemli bir soru “-Nerelisin?”

Fakat mesele Tekirdağ olunca “Ben Tekirdağlıyım.” demek bir gurur, bir onur meselesi görülür oldu.

Evet, insanın yaşadığı yerde doğması hoşuna gidebilir ancak bu şehir için bir şeyler yapan, burada kazanıp vergisini bu şehir için ödeyen herkes bana göre Tekirdağlı’dır.

Bir sürü isim sayarım size Tekirdağ’da doğmuş ama şehre hiçbir hayrı olmadan sadece Tekirdağlıyım diye övünen. Hatta sözde Tekirdağ’a yatırım yapıp vergisini İstanbul’a ödeyen, pisliğini, atık suyunu, çöpünü bu şehre yük eden…

Hal böyleyken hangi siyasi görüşten olursa olsun bir insana sırf Tekirdağlı diye oy vermeyi mi düşüneceğiz?

Bakın hatırlatmak isterim TUİK’in verilerine göre Tekirdağ’da yaşayan insanların %70’e yakını farklı şehirlerde doğmuş.

Diğer bir deyişle Tekirdağ’da Tekirdağ doğumludan çok farklı şehirlerde doğmuş insanlar yaşıyor.

Daha da geri gidip 100 yıl öncesinde Tekirdağ’ın etnik yapısına girmek istemiyorum bile.

Tarih kitaplarında her şey açık bir şekilde yazıyor çok merak eden oradan faydalanabilir.

Demem o ki ötekileştirmek seçim sürecinde kimsenin işine yaramaz.

Ön plana mikro-milliyetçilik çıkarırsanız başka biri de der ki “-Ben Tekirdağ’da doğmadım. Madem dışlanıyorum neden Tekirdağlıları ayıran isme oy vereyim?”

Salt çoğunluğun seçimleri her zaman doğru olmasa da geçerlidir. Yerli kesimin gönlünü yapacaksınız diye %70 civarı oy potansiyelini yok saymak akılcı bir yaklaşım olmaz.

Tavsiyem, nerede doğduğunuzdan önce bu şehre ne vereceğinizi anlatmak, Tekirdağ’ı geliştirecek projeleri ortaya koyup seçilirseniz de onları yapmak olsun.

Saygılarımla…

Güven Tekirdağ Gazetesi’nin 50. Sayısından alınmıştır.

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam