Mehmet Altaş (Köşe Yazısı) TEKİRDAĞ BASININDA BİR DEĞER FAHİR TANER - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

20 Mayıs 2024 - 13:11

Mehmet Altaş (Köşe Yazısı) TEKİRDAĞ BASININDA BİR DEĞER FAHİR TANER

reklam
Mehmet Altaş (Köşe Yazısı) TEKİRDAĞ BASININDA BİR DEĞER FAHİR TANER
Son Güncelleme :

18 Ocak 2024 - 19:47

348 views
reklam -->

Tekirdağ’da 51 yıldır yayınını sürdüren bir yerel gazetenin kurucusu, “Tekirdağ Kiraz Cümbüşü” adıyla Kiraz Festivalini başlatan erkin öncüsü, Çocuk Esirgeme Kurumu’nun altın madalyalı Başkanı, Turizm Derneği’nin kurucu başkanı, kuruculuğunu ve yazı işleri müdürlüğünü yaptığı Yeni İnan Gazetesi’nde yer verdiği yerel ve ulusal haberleriyle köşe yazılarıyla bir döneme iz bırakmış,  Tekirdağ’ın önemli bir değeri Fahir Taner’i daha yakından tanımaya ne dersiniz?

1923 yılında Tekirdağ’da doğan Fahir Taner, ilk ve orta öğrenimini Tekirdağ’da tamamladıktan sonra, 1941-42 öğretim yılında Haydarpaşa Lisesi’nden mezun olmuştur. 1944 yılında İstanbul İktisat Fakültesi’ne başlasa da öğrenimini yarıda bırakmıştır. 1944 yılında Hakkı Tarık Us’un sahibi olduğu Haber, Son Dakika ve Şehir Haberleri gazetelerinde adli muhabir olarak çalışmıştır. 1945-47 yılları arasında askerliğini tamamladıktan sonra Tekirdağ’a yerleşmiştir. Bazı İstanbul gazetelerinin ve Anadolu Ajansı’nın muhabirliğini yapmıştır.

1951 yılında yayına başlayan İnan Gazetesi’nin yazı işleri müdürlüğünü yapmıştır. 1952 yılında gazeteyi devralarak adını “Yeni İnan” olarak değiştirmiştir. 1979 yılı sonunda emekli olduktan sonra Yeni İnan Gazetesi’ni Cahit Çelebi’ye devretmiştir. Gazeteciliğinin yanı sıra sosyal ve kültürel amaçlı derneklerde de görev yapmıştır. 1961-1978 yılları arasında Tekirdağ Çocuk Esirgeme Kurumu’nun başkanlığını yapmıştır. Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Merkezi tarafından genel kurul kararıyla en büyük ödül olan altın madalya ile ödüllendirilmiştir.

(Mehmet Çevik’in arşivinden alınmıştır)

Fahir Taner’in önderliğinde Türk Ocağı Başkanı Mehmet Serez, Tiyatro Yönetmeni Yılmaz İçöz, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ali Saydam ve dönemin Teknik Ziraat Müdürü Cemil Bey’den oluşan bir ekiple “Kiraz Cümbüşü”nü başlatmıştır. Kiraz Cümbüşü, 1963 yılında “Kiraz Festivali” ne dönüşmüştür. On yıl süreyle yürüttüğü Tekirdağ Turizm Derneği Başkanlığı zamanında düzenlenen Kiraz Festivali etkinliklerinde göstermiş olduğu başarılı çalışmalar nedeniyle “Altın Kiraz” ödülüne layık görülmüştür.

Fahir Taner; Yeni İnan Gazetesi’nde Tekirdağ ve ülke gündemiyle ilgili birçok siyasi ağırlıklı konuyu gündeme getirmiştir. Bununla beraber gerek il gerekse ülke sorunlarıyla ilgili olarak tarım, hayvancılık, ekonomi, eğitim, sağlık ve kültür konulu haberlere de yer vermiştir.     

Fahir Taner’in halihazırda bulunan bir şiir kitabı da vardır. Taner “Öğretmen ve Kıymeti” başlıklı bir köşe yazısında kısaca “İnsanlar sözleriyle değil eserleriyle ölçülür. Büyük insan büyük eser yaratandır” dedikten sonra kendisi de düşündüğü gibi yaşamıştır. Fahir Taner Yeni İnan Gazetesi’ndeki yazılarında sıklıkla Tekirdağ’ın çözüm bekleyen sorunlarını da dile getirmiştir. Örneğin; “İskelenin Acıklı Hali”, “Mezarlık Yolu ve Şehitlik”, “Tekirdağ Kabristanı”, “Panayırlar”, “Mera Sorunları” başlıklı, belediye çalışmalarını ilgilendiren, güncel sorunlara yer veren yazılar yazmıştır.                              

Fahir Taner Yeni İnan Gazetesi’ni yönettiği dönemde yerel, ulusal ve uluslar arası düzeyde toplumsal ve siyasal olayları aktif bir şekilde takip ederek okuyucularını bilgilendirmiştir. Aynı zamanda gazetenin diğer köşe yazarlarının da bu konularla ilgili yorumlarına yer vermiştir. Özellikle öğrencilere, yoksul ve kimsesizlere yapılması gereken sosyal yardımlar konusunu dile getirerek birçok alanda önderlik etmiştir.

Fahir Taner’i Tekirdağ’da İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak göreve başladığım 2011 yılında tanıdım. Kendisiyle ilk tanışmamız Altınova’daki evinde oldu. Bu ziyaret sırasında yanımda o dönemde Turizm Derneği Başkanı rahmetli Halil Akay, Tekirdağ Fotoğraf Sanatı Derneği’nin kurucu önderlerinden rahmetli Kemal Elitaş, o dönemin Tefsad Başkanı Mehmet Bostancı da vardı. Bu ziyaret aynı zamanda kendisiyle güzel bir söyleşi imkânını vermişti.  Daha sonra eşinin vefatının ardından Tekirdağ Huzurevinde yaşamını sürdürdü. Huzurevi döneminde de kendisini TEFSAD Başkanı Mehmet Çevik, Yazar-Şair Öksel Demir ve Fotoğraf sanatçısı ve TEFSAD Yönetim Kurulu üyesi Hilmi Baysal ile birçok defa ziyaret ettik.  Fahir Taner’i 10 Mayıs 2015 tarihinde sonsuzluğa yolcu ettik.                            

(Hilmi Baysal’ın arşivinden alınmıştır.)

Yeni İnan Gazetesi’nin 1953-54 yıllarında yayınlanan sayılarıyla ilgili olarak Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü öğretim görevlisi Yurdanur Karakulak tarafından da bir yüksek lisans tezi hazırlanmıştır. Karakulak yüksek lisans tezinde özetle; “Gazeteler sosyal, kültürel, siyasal yapının içinde bulunulan dönemi aynı gibi yansıtan belgelerdir. Bu belgeler, içinde yaşanılan dönemi yansıttıkları gibi, olayların halka duyurulması ve yönetilen ile yöneten arasında bir köprü oluşturması bakımından çok önemlidir. Yerel gazetelere bakarak o topluma dair geniş bilgilere ulaşılabilir” demektedir.  Fahir Taner Yeni İnan Gazetesi’ni yönettiği dönemde tam da bunu yapmıştır.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün kutlandığı bugünlerde rahmetli Fahir Taner’i ziyaretlerimizdeki sohbetlerimizden, Namık Kemal Derneği Başkanı ve emekli edebiyat öğretmeni Sezai Kurt’un “Sevdam Tekirdağ” adlı kitabından ayırmış olduğu bölümden, Yurdanur  Karakulak hocamızın Yüksek Lisans Tezinden yararlanarak bu yazımızı hazırladık.

Yayın hayatına geçirdiği Yeni İnan Gazetesiyle Tekirdağ’ın bir dönemine tanıklık eden Fahir Taner’i saygıyla ve rahmetle anıyorum. Süleymanpaşa Gazeteciler Derneği yönetimine de bir öneride bulunmak istiyorum. Tekirdağ yerel basın tarihinde önemli bir yeri olan ve halen günlük olarak yayınını sürdüren Yeni İnan Gazetesi’nin kurucusu,  Fahir Taner’i unutmamak ve gelecek nesillere unutturmamak adına Basın Ödülleri etkinliklerinde Jüri Özel Ödülü olarak bir bölüm açabilir mi?

Güven Tekirdağ Gazetesi’nin 49. Sayısından alınmıştır.

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam