Prof. Dr. Murat Yılmaz (Köşe Yazısı) - SAĞLIKÇA - NE ZAMAN TİROİD BEZİ HASTALIKLARINDAN ŞÜPHENELİM? - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

20 Mayıs 2024 - 09:08

Prof. Dr. Murat Yılmaz (Köşe Yazısı) – SAĞLIKÇA – NE ZAMAN TİROİD BEZİ HASTALIKLARINDAN ŞÜPHENELİM?

reklam
Prof. Dr. Murat Yılmaz (Köşe Yazısı) – SAĞLIKÇA – NE ZAMAN TİROİD BEZİ HASTALIKLARINDAN ŞÜPHENELİM?
Son Güncelleme :

23 Temmuz 2023 - 18:16

355 views
reklam -->

Tiroid bezi hastalıkları ülkemizde sık görülür. Tiroid bezinin büyümesine guatr adı verilir.  Her türlü tiroid hastalığında tiroid bezi büyüyebilir. Tiroid bezinin büyüyüp büyümediği tiroid ultrasonografisi ile anlaşılır.  Tiroid bezinin az, yavaş çalışmasına ya da hiç çalışmamasına hipotiroidi adı verilir. Tiroid bezinin fazla çalışmasına zehirli guatr veya hipertiroidi adı verilir. Tiroid bezinin içinde yumrular oluşabilir buna tiroid nodülü adı verilir. Tiroid bezi nodül olmadan da büyüyebilir. Nodül olan hastalarda tiroid bezi normal çalışabilir, az çalışabilir ya da fazla çalışabilir. Tiroid bezinde nodül olması bezin az yada çok çalıştığını göstermez. Tiroid nodülü sıcak yada soğuk nodül olabilir. Bu durum tiroid sintigrafisi ile anlaşılır. Sıcak nodül, nodülün aktif tiroid hormonu salgıladığını yani zehirli guatr neden olduğunu gösterirken soğuk nodül ise nodülün hormon salgılamadığını gösterir.

Tiroid hastalıkları birbirinden farklı  belirti ve bulgularla karşımıza çıkabilir.

A-      Tiroid bezinin az çalışması( hipotiroidi) belirti ve bulguları

B-      Tiroid bezinin fazla çalışması ( hipertiroidi) belirti ve bulguları

C-      Hipertiroidinin göz bulguları

D-     Tiroid bezinde ağrı

E-       Nodüllere bağlı bası belirtileri

 A-Tiroid bezi az çalışıyorsa

1-      Çabuk yorulma, halsizlik, güçsüzlük, üşüme,

2-       Uykuya eğilim, unutkanlık, konsantrasyon sağlamada güçlük, depresyona eğilim, hareketlerde yavaşlama, bacaklarda şişlik

3-      Saç dökülmesi saçlarda ve deride kuruluk, kaşların dış kısmanda dökülme, göz etrafında şişlik

4-       Kadınlarda sık adet görme ve adet kanamasının fazla olması

5-      Kabızlık, kilo alma ve kilo vermede zorluk gibi belirti ve bulgularla çıkar

Bu belirtiler özellikle yaşlı hastalarda yaşlanmaya bağlı olarak değerlendirilebilir, bu nedenle yaşlı hastalarda bu belirtiler dikkatli olarak değerlendirilmelidir. Bu olgularda TSH düzeyi bakılarak hipotiroidi olup olmadığı araştırılmalıdır.

B-Tiroid bezi fazla çalışıyorsa

1-       Sinirlilik, titreme, terleme, çarpıntı

2-       İştah artışına karşın kilo kaybı, saçlarda dökülme, sıcak ve nemli cilt

3-        Özellikle yaşlı hastalarda kalp ritim bozuklukları, göğüs ağrısı sıklığının artması

4-       Kadınlarda az adet görme ve adet görememe, menopoz dönemindeki kadınlarda kemik erimesinin hızlanması

Bazı zehirli guatrlı olgularda göz tutulumu olur, bunun sonucu olarak göz öne doğru fırlar. Bu olgularda göz yaşarması, kızarması, göz etrafında şişlik olur, Hastalık tedavi edilmezse çift görme ve sonunda görme kaybı karşımıza çıkar. Gözün öne doğru fırlaması tek taraflı,  hastalıktan önce ve sonra olabilir.

Tiroid hastalıklarında boyun bölgesinde ağrı olabilir. Bu durum sıklıkla yanlış şekilde üst solunum yolu enfeksiyonuyla karıştırılır. Bu duruma biz subakut tiroidit diyoruz. Boyun bölgesinde kızarıklık olmadan ağrı olur hasta dokundurtmaz, tiroid bezi sert ele gelir. Ağrı çeneye, dişlere ve kulağa yayılabilir. Hastalık sırasında bitkinlik, halsizlik, çabuk yorulma, terleme ve ateş görülür.

Tiroid bezinin çok fazla büyüdüğü olgularda ve büyük tiroid nodülünün olduğu olgularda bası belirtileri karşımıza çıkar. Yemek borusuna bası sonucu yutmada güçlük olur, hasta sıvı ve katı gıdaları yutmada zorlanır. Rekürren sinire bası sonucu ses tellerinde paralizi olur ve bunun sonucu olarak ses kısıklığı ortaya çıkar.  Nefes borusuna bası sonucu nefes olmada zorluk ve horlama yakınmaları olabilir.

Güven Tekirdağ Gazetesi’nin 36. sayısından alınmıştır.

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam