Prof. Dr. Murat Yılmaz (Köşe Yazısı) -SAĞLIKÇA- HER TİROİD NODÜLÜ KANSER MİDİR? - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

20 Mayıs 2024 - 08:52

Prof. Dr. Murat Yılmaz (Köşe Yazısı) -SAĞLIKÇA- HER TİROİD NODÜLÜ KANSER MİDİR?

reklam
Prof. Dr. Murat Yılmaz (Köşe Yazısı) -SAĞLIKÇA- HER TİROİD NODÜLÜ KANSER MİDİR?
Son Güncelleme :

01 Temmuz 2023 - 7:19

343 views
reklam -->

Tiroid bezi boynun ön kısmında yer alır. Tiroid bezi hastalıkları ülkemizde sık görülür. Guatr tiroid bezinin büyümesinin genel adıdır. Her türlü tiroid hastalığında tiroid bezi büyüyebilir. Tiroid bezinin içinde yumrular oluşabilir buna tiroid nodülü adı verilir. Her tiroid bezi büyümesinde nodül görülmez. Tiroid nodülleri el ile yapılan muayenede saptanabilirse de ultrasonografi ile kesin olarak saptanır. Tiroid nodülü görülme sıklığı yaşla birlikte artar. Kadınlarda daha sık görülür.

Tiroid bezinde nodül saptandığında biz hekim olarak iki noktaya bakarız. Birincisi tiroid nodülünün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunun belirlenmesidir. İkinci nokta ise tiroid nodülünün hormon üretip üretmediğidir.

Tiroid nodülü olan hastalar hemen bu nodülün kanser olduğu korkusuna kapılırlar. Saptanan her tiroid nodülü kanser değildir. Tiroid nodülünde kanser görülme olasılığı yaklaşık olarak  % 5’tir. Nodülün iyi huylu olup olmadığının saptanmasında hastalıkla ilgili öykünün dikkatli alınması ve fizik muayene bize önemli ipuçları verir. Ailede tiroid kanseri varsa, boyun bölgesine çocukluk yıllarında radyasyon uygulanmışsa bu nodülün kanser olma olasılığı yüksektir.  Nodülü olan hastada eğer ses kısıklığı varsa, yutma güçlüğü ya da nefes almada zorluk varsa bu nodülün kanser olma olasılığı yüksektir. Elle yapılan muayenede nodül sert olarak ele geliyorsa ve hareketli değil yani yapışıksa nodülün kanser olma olasılığı artar. Erkeklerde,  18 yaş altından küçüklerde ve 70 yaş üzerinde yeni görülen nodüllerde de kanser olma olasılığı yüksektir.  Hastanın izlemi sırasında nodülde büyüme saptanmışsa da kanser olma olasılığı artar.

Tiroid ultrasonofrafisi hem nodülün saptanmasında hem de nodülün doğası hakkında bize önemli bilgiler verir. Eğer nodül düzensiz sınırlı ise, içinde mikrokalsifikasyon varsa, nodülün merkezinde kanlanma artmışsa,  nodül çevresindeki halka bütünlüğü bozulmuşsa, boyunda lenf bezi büyümesi varsa bu bulgular nodülün kötü huylu olduğunun önemli göstergeleridir. Her ne kadar büyük nodüllerde kanser görülme olasılığı artsa da her çaptaki nodülde kanser görülebilir.

Hastadan alınan öykü, elle yapılan muayene ve  nodülün ultrasonografik görüntüsü bize ipuçları verse de  tiroid nodülünün iyi huylu olup olmadığının belirlenmesi için nodülden ince iğne aspirasyon biyopsisi yapmak gerekir. İnce iğne biyopsisi hazırlık gerektirmeyen, komplikasyonu olmayan ve poliklinik ortamında kolaylıkla yapılabilen bir işlemdir. Biyopsinin tiroid nodülünde kanser olup olmadığının saptanmasında doğruluk oranı oldukça yüksektir. Tiroid biyopsisi gereksiz tiroid ameliyatlarını önemli oranda azaltmaktadır. Halk arasında yaygın bir görüş olan aman nodülüne iğne batırtma, kanser varsa yayılır gibi yanlış bir düşünce vardır. Tiroid biyopsisi sırasında kanser herhangi bir şekilde vücudun herhangi bir yerine yayılmaz.

Nodülü olan birçok hasta bize sintigrafi çekmeyecek misiniz sorusunu sormaktadır. Her nodülü olan hastaya sintigrafi istenmez. Nodülü olan hastada eğer zehirli guatr (hipertiroidi) laboratuar bulguları varsa sintigrafi istenir. Herhangi bir nedenle sintigrafi yapılmışsa ve bu nodül hipoaktifse yani soğuk nodülse kanser olma olasılığı artar. Sıcak nodüllerde yani zehirli guatra neden olan nodüllerde kanser görülme olasılığı % 1den daha düşüktür.

Güven Tekirdağ Gazetesi’nin 35. sayısından alınmıştır.

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam