Dünyanın dört bir yanındaki şehirler daha yaşanabilir, akıllı ve yenilikçi olma çabasına girerek ön plana çıkmak için yarışmaktadır.
Bir şehrin gelişiminde eğitim faktörünün doğrudan katkı sağladığı yadsınamaz bir gerçektir.
Özellikle bölgemizde bulunan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi çok sayıda genç arkadaşımızı kentimize çekmiştir.
Sadece Süleymanpaşa’da bulunan üniversite öğrencisi sayısı 20.000’i aşmaktadır.
Özellikle merkez ilçemizin toplam nüfusunu genç nüfusa oranla kıyasladığımızda, gençlerin nüfus gücü büyük oranda ön plana çıkmıştır.
Günümüz dünyasında üniversite şehirleri daha genç, daha bağlantılı, dinamik, meraklı, açık, yaratıcı ve eğlenceli olabilmek amacıyla rekabet halindedir.
Bu rekabetten şehirler birbirinden geri kalmamak için, gençlerin ihtiyaçlarına yönelik çıkarımlarda bulunmuş, çift yönlü iletişim modeli ile genç popülasyonunun beklentilerini karşılayabilmek ve bulunduğu kente adaptasyonunu sağlamak amacıyla da belli kriterler, kategoriler ortaya konulmasını sağlamıştır.
Öncelikli kategorilere gelecek olursak yaşam, (dijital erişim, sağlık, toplu taşıma, sivil katılım, güvenlik, çevre) eğlence (film-sinema, müzik, görsel ve yaratıcı sanatlar, moda, spor, gıda hizmeti sosyal hayat, güvenli kamusal alan ve seyahat özgürlüğü) ve iş-meslek- istihdam (finansal hizmetler, eğitim, girişimcilik ve karşılanabilirlik) şeklindedir.
Bu kriterlere uygun hizmetler sağlanabildiği takdirde, gençlerin durumları iyi bir şekilde analiz edilebilirse, yerel yöneticilerle gençler arasında diyalog doğru bir biçimde kurulabilirse, ideal bir genç kenti modeline yaklaşmış oluruz.
Son olarak ise gençlere tavsiyem ideal şehrinizi hayal edin.
Çünkü bu şehrin içinde siz yaşayacaksınız.
Güven Tekirdağ Gazetesi’nin 1-15 Temmuz 2022 tarihli 12. sayısından alınmıştır.
TEKİRDAĞ CANLI HABER