Mehmet Altaş (Köşe Yazısı) KİRAZ CÜMBÜŞÜNDEN FESTİVALE - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

27 Temmuz 2024 - 06:29

Mehmet Altaş (Köşe Yazısı) KİRAZ CÜMBÜŞÜNDEN FESTİVALE

reklam
Mehmet Altaş (Köşe Yazısı) KİRAZ CÜMBÜŞÜNDEN FESTİVALE
Son Güncelleme :

10 Haziran 2024 - 20:32

333 views
reklam -->

Festivaller; bir bölgede belirli bir zaman diliminde bölgeye özgü bir değeri tanıtan, kültürel, sanatsal ve sosyal içerikli etkinliklerdir. Bölgenin bir değerini, bir geleneğini yaşatmak amacıyla düzenlenen festivallerin zamanla geleneği yaşatmak amacına da hizmet ettiği görülür.

Geleneğin yaşatılması, toplumların sahip olduğu sosyal, kültürel, sanatsal, tarihi değerleri gelecek nesillere aktarılmasında da son derecede önemlidir. Festivallere katılan bireylerin hem bölgede yaşayan insanlardan, hem de farklı bölgelerde yaşayan ve festivali görmek için gelen insanlar için farklılık arz eder. İnsanların festivallere katılım amaçlarının sosyalleşme, farklı kültürlerin keşfetmek, güzel zaman geçirmek gibi nedenleri de vardır. Festivallerin düzenlendiği bölgelere yoğun bir insan akınına uğrar. Yerli ve yabancı turistler bu festivallerin olmazsa olmaz ziyaretçilerdir.

*Fotoğraf Emin Ataman’dan alınmıştır.

Festivaller; Farklı kültür ve yapıya sahip çok sayıda turist bölgeyi ziyaret eder. Yerel halkla etkileşime geçmektedir. Turist yerel halk iletişimi karşısında hem yerel halkın turist ve turizme yönelik algıları olumlu yönde gelişmektedir. Festivallerin düzenlendiği bölgeye olan diğer etkisi ise destinasyon, imaj ve bilinirliğinin artırılmasıdır. Festival boyunca yöreye gelen ziyaretçilerin artması, bu ziyaretler vasıtasıyla yörenin tanıtımının yapılması, yöre imajının güçlendirilmesi, toplumsal huzuru ve barış açısından katkılar sunması, ziyaretçilerin yaptıkları harcamalar sonucunda elde edilen gelir gibi birçok unsur ise bölgenin ekonomik olarak gelişmesine ve tanıtılmasına katkı yapar.

KİRAZ CÜMBÜŞÜ

Kırsal Turizm, kırsal kültür ve tarımla bütünleşen bir turizm türüdür. Kırsal turizm aynı zamanda bölge ve ülke ekonomisine de katkı sağlar. Tekirdağ Kiraz Festivali belirttiğimiz amaçlar düşünülerek 1960 yılında Yeni İnan Gazetesinin sahibi ve Turizm Derneğinin kurucu önderi Fahir TANER, Türk Ocağı Başkanı Mehmet SEREZ,  Şehir Tiyatrosu Kurma Derneği Başkanı ve yerel tiyatro sanatçısı Yılmaz İÇÖZ, dönemin Halk Eğitim Müdürü Ali SAYDIM, Teknik Ziraat Müdürü Cemal Bey’in öncülüğünde Naip köyünde “KİRAZ CÜMBÜŞÜ” olarak başlatılmıştır.

Kiraz Cümbüşünün başlatıcılarından Yeni İnan Gazetesinin sahibi  ve Turizm Derneği yöneticisi Fahir Taner bakın o günleri nasıl anlatıyor.” Şehrimizin kendine has özelliklerinden biri kiraz bayramı olarak kabul edilmesidir. Kirazların olgunlaştığı Haziran ayının birinci ve ikinci haftası bütün hemşehrilerimiz kırlara çıkarlar. Kiraz ağaçlarının bulunduğu bağ ve bahçelerde cümbüş yapıp eğlenirler. Kiraz ağacı olmayanlar komşusunun misafiri olur veya kiraz ağacı satın alır. Kiraz Bayramı mahallidir. Tekirdağ’ı tanıyan ve hususiyetlerini bilen kimseler kazalardan, köylerden, bazen de civar vilayetlerden  bu münasebetle şehrimize gelirler.”

KİRAZ FESİTVALİNE DÖNÜŞÜM

Başlangıcında ”Kiraz Cümbüşü” olarak Naip Köyünde başlatılan kiraz şenlikleri 1964 yılında şehir merkezinde “Kiraz Festivali” olarak düzenlenmesine karar verilmiştir. Şehir Merkezinde ilk Kiraz Festivali 6-7-8 Haziran 1964 tarihinde top atışları ile başlatılmıştır.

Çiftlikönü ve Kız Enstitüsü önünden düzülen Kiraz Festivali Kervanı Stadyuma doğru yönelen bir yürüyüş ile başlamıştır. Kervanda Kiraz kızı, kiraz arabası, Hayrabolu Davul Zurna Ekibi, Türk Ocağı Folklor Ekibi, Misafir Halk Oyunları ekipleri, Bando takımı, Sulukule Ekibi, Mehter Takımı yer almıştır. Festivalde tüm gösteriler stadyumda yapılmıştır. Yağlı güreşler için 2.5 TL, diğer etkinlikler için ise 1 TL giriş ücreti alınmış. Festival alanında kiraz satıcıları, köfteciler, meşrubat ve diğer satıcılara yer verilmiş. Ayrıca Naip köyünde kiraz ağaçları altında piknik düzenlenmiş. Festivale Tekirdağ dışından gelenlere yardımcı olmak için şehrin belli merkezlerinde irtibat büroları kurulmuş. Ayrıca Tekirdağlılar İl dışından gelen ziyaretçilere evlerini açmışlar.

Bakın o günleri Ali Saydam nasıl anlatıyor. “Tekirdağ’ın ananevi bir kiraz bayramı vardır.  Her yıl Haziran ayının ilk pazarında yapılır. Kiraz bayramı hazırlıklarına bir gün evvelinden başlanır. Kır yemekleri pişirilir. Konu komşu arasında programlar hazırlanır. Darbukalar gerilir. At arabaları sabahın erken saatlerinde bağlara aileleri taşımaya başlar. Kiraz bayramı günü bağlarda, her kiraz ağacının altı düğün evine benzer. Çalgılar çalınır. Darbukalar dövülür. Şarkılar, türküler, oyun havaları gırla gider… Grup grup delikanlı kız ve erkekler çeşitli oyunlar oynarlar. Bir curcuna yeri olur o gün bağlar. Bir kısım halk bağlarda eğlenirken, bir kısmının da kasabada kızgın beton binalar içinde ter dökmesi iyi bir şey olmuyordu. Ve netice olarak da o güzelim kiraz ayına selamsız ay deniyordu. İşte bu gerekçe ile Pazar günü yapılacak Kiraz Festivali Doğdu. “

Naip Köyünde “Kiraz Cümbüşü” olarak sivil toplum örgütleri tarafından başlatılan Kiraz Bayramı zaman içinde gelişti. Valilik, Belediye ve birçok kamu kurumu tarafından hazırlanan kapsamlı programlar ile Ülke çapında ses getiren yöreyi tanıtan uluslar arası festivale dönüşmüştür.

Bu yıl 58. düzenleniyor. Festival programı kapsamında sosyal, kültürel, sanatsal, sportif birçok etkinlik yer alıyor. Bunlardan bazıları; Yerel Yazarlar Kültür Çadırı, Macar Günü Etkinlikleri, Kiraz Tanıtım Etkinliği, Kiraz konulu resim sergisi, Film Gösterileri, Spor Müsabakaları, Yelken Yarışları ve sanatçı konserleri, Festival Korteji yürüyüşü ve benzeri etkinlikler ile gerçekleşiyor. 1964 yılında Sanatçı –Resim öğretmeni Şadiye ERDÖLEN tarafından çizilen orijinal festival logosu uzun bir aradan sonra bu sene düzenlenen etkinliklerde tekrar kullanılmasına karar verilmiştir.

Kaynak: Yenin İnan Gazetesinin 1961-1962-1963-1964 yıllarına ait Mayıs ve Haziran ayları nüshalarıdır.

Güven Tekirdağ Gazetesi’nin 58. sayısından alınmıştır.

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam