Mehmet Altaş (Köşe Yazısı) TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSUNUN YENİ OYUNU: “KARAR” - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

27 Temmuz 2024 - 03:33

Mehmet Altaş (Köşe Yazısı) TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSUNUN YENİ OYUNU: “KARAR”

reklam
Mehmet Altaş (Köşe Yazısı) TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSUNUN YENİ OYUNU: “KARAR”
Son Güncelleme :

02 Haziran 2024 - 18:00

245 views
reklam -->

Oyunun yazarı olan Alman Ferdinand Von Schirach, 1964 yılında Münih şehrinde doğmuştur. Aynı zamanda hukukçu olan yazarın drama yazılarının yanı sıra farklı dallarda yazıları da mevcuttur. Yazar yaşamını halen Berlin’de sürdürmektedir.

Ferdinand von Schirach, Bonn’da hukuk eğitimi aldı ve 1994’te ceza hukuku avukatı olarak Berlin’de bir avukatlık bürosu açtı. 2009 tarihli “Suç” kitabında yer alan öyküler, büyük oranda meslek hayatında karşılaştığı vakalara dayanmaktadır. Öykü kitapları, Almanya’da ve başka ülkelerde büyük başarı ve çeşitli ödüller kazandı. İlk gösterimi 2015 yılında yapılan tiyatro oyunu “Terror”, seyircinin oyun sonunda jüri rolünü üstlenmesiyle büyük yankı uyandırdı. Gündelik gözlemlerine dayalı, 2019 tarihli kitabı “Kaffee und Zigaretten”deyse bir Nazi kurmayı olan büyükbabası Baldur von Schirach’ı ele aldı.

Tiyatro ve sinema oyuncusu Yücel Erten “Karar” adlı oyunu Almanca’dan dilimize çevirmiştir. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümü’nden mezun olan Erten, ayrıca Essen Folkwang Yüksek Okulu Reji Bölümü’nde eğitim almıştır. Devlet Tiyatroları kadrosunda yer alan sanatçı, yönetmenliğinin yanı sıra oyunculuk, oyun yazarlığı ve çevirmenliği de yapmaktadır. Bir dönem Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü yapmış olan Yücel Erten, bazı tiyatro oyunlarında ve sinema filmlerinde de rol almıştır. İzmit Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevindeyken politik bir kararla görevinden alınmıştır.

Karar Oyununun Yönetmeni: Hakkı Kuş; Diyarbakır’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Sahneye ortaokul yıllarında çıkmaya başladı. Ortaokul ve lise sıralarında kendi yazdığı oyunları yönetti ve ekibiyle birlikte oynadı.  “Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı-Tiyatro Bölümü’nü kazandı.  Hacettepe Üniversitesi-Ankara Devlet Konservatuvarı ve Anadolu Üniversitesi’nde Sanatçı Öğretim Görevlisi olarak eğitim verdi.  Yazdığı “Faili Meçhul Gece” adlı oyun yayınlandı. Ayrıca şiir, öykü ve oyun çalışmaları da devam etmektedir. Şu an Eskişehir B.B. Şehir Tiyatroları, Devlet Tiyatroları, Özgür Tiyatro ve Sui Generis Tiyatro’da çalışmalarını sürdürmektedir. Tiyatro çalışmalarıyla, çeşitli kurumlardan “Yılın Sanatçısı” “En İyi Erkek Oyuncu” “En İyi Yönetmen”, “Üstün Başarı”,  “Genç Yetenek” gibi dallarda birçok kez ödüle lâyık görüldü.  

OYUNCULAR:

Mahkeme Başkanı: Damla Kaya, Savcı: Güray Özçelik, Avukat: Kübra Tektaş Tanık Çetin Karagöz, Sanık: Ethem Erten Kırk, Müdahil Kadın: Aylin Karaçay/Kübra Kip, Çocuk; Ela Buzkuş; Hostes Mübaşir: Nisanur Kılıç, Sema Kervancılar, Hos/Mübaşir: Birkan Bilge, Dansçılar: Buse Dilek, İlke Üner, Berat Karaca, Yaren Çetin, Aleyna Bayır.

TEKNİK EKİP:

Sahne Amiri: Nedim Yılmaz, Sahne Makinisti: İbrahim Emrah Ertetik, Sahne Makinistleri:  Mehmet Demir, Ufuk Erol, Soydan Türsün

Işık Kumanda: Çağkan Çınarcı, Anıl Bahrisefit

Makyaj/Peruka: Seda Özcan, Kondüvit; Selçuk Ergene

Sahne Terzisi: Merve Temizel

Suflöz: Birgül Örnek.

Dekor Tasarımı: Büşra Eroğlu Doğan

Kostüm Tasarım: Gökçe Şener

Işık Tasarım: Zeynel  Işık

Kareograf: Gülden Çelen

Müzik: İlke Ulaş Kuvanç

Müzik Direktörü: Selçuk Ergene

Görsel Tasarım: Tuğçe Sarıdede Satı

Video Tasarım/Kamera: Erbay Aras

Reji Asistanları: Pelin Atal, Mustafa Merhan Merdoğlu

Oyun Fotoğrafları: Hasan Tanılmış

Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni: Hasan Tanılmış

Yönetmen Yardımcısı: Güray Özçelik’tir.

Karar oyunu özetle; 164 kişilik yolcu uçağı, şehrin en büyük stadyumuna düşürülmek üzere kaçırılmıştır. Sanık pilot Lars Koch, uçak stadyuma varmadan evvel uçağı vurup düşürmüş ve 164 insanın ölümüne neden olmuştur. Oyunumuz bir mahkeme salonunda insanlık onurunu üstün tutan anayasa ilkeleri ile olağanüstü durumlarda insan yaşamı üzerine verilen kararları tartıya koyar. Hangisinin ağır basacağına ise seyirci karar verecektir. İzlemeyenler için gidin izleyin ve siz de karar verin.

İyi seyirler…

Güven Tekirdağ Gazetesi’nin 57. Sayısından alınmıştır.

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam