Mehmet Altaş (Köşe Yazısı) TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN SEZONUN İLK OYUNU “KARMAKARIŞIK” - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

9 Mayıs 2024 - 19:51

Mehmet Altaş (Köşe Yazısı) TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN SEZONUN İLK OYUNU “KARMAKARIŞIK”

reklam
Mehmet Altaş (Köşe Yazısı) TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN SEZONUN İLK OYUNU “KARMAKARIŞIK”
Son Güncelleme :

06 Kasım 2023 - 8:47

444 views
reklam -->

Tekirdağ Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanat sezonunu Ray COONEY’in yazdığı, Haldun DORMEN ve Kemal UZUN’un dilimize çevirdiği “Karmakarışık” adlı oyunla açtı. Yönetmenliğini Ömer Naci TOPÇU ve Gökhan AZLAĞ’ın yaptığı oyunun sahne gerisi emekçileri; Dramaturg-Ferhan PETEK, Yönetmen Asistanları-Aylin KARAÇAY ve Damla KAYA, Dekor Tasarım-Büşra EROĞLU DOĞAN, Kostüm Tasarım-Funda ÇEBİ, Işık Tasarım-Mustafa YILDIRIM, Sahne Amiri-Nedim YILMAZ’dır. Oyunda başarılı performanslarıyla Hasan TANILMIŞ, Gökhan AZLAĞ, İsa Can DİNÇ, Pınar EFE, Pelin ATAL, Selcan Ezgi DİNÇER, Aykut KARATAY, Anıl KIR, Mustafa Merthan MERDOĞLU, Meryem ASİL adlı oyuncular rol almaktadır.

Oyun,her ikisi de evli olan iktidar partisinin bakanı ile muhalefet partisi sekreterinin bir otel odasındaki kaçamağı üzerine kuruludur.Sekreter bu küçük kaçamak için bir otel odası ayarlar.Bakan eşine bir oturuma katılacağı yalanını söyleyerek bu odaya gider. Güzel manzarayı görmek için otelin penceresine yöneldiğinde bir cesetgörür ve her şey bu cesedinbulunmasıyla başlar.Küçük bir yalanla başlayan olaylar giderek içinden çıkılmaz bir hal alır.

Tekirdağ Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun açılışından beri sergilediği ikinci oyunu olan Karmakarışık, izleyicisine keyifli zaman geçirten, eğlendiren, güldüren, yer yer düşündüren bir oyun…Oyun hem politik bir hiciv hemde vodvil özellikleri taşımaktadır.Politika dünyasındaki yolsuzlukları bir bakanın kişisel skandalı üzerinden aktaran Karmakarışık, izleyicileri bol bol güldürürken bir yandan da siyasete ilişkin mesajlarını vermektedir.

İnsana insanı insanla anlatan tiyatro oyunlarıyapı itibariyle farklı özellikler taşır. Tiyatro eserlerinde konular, genellikle bireyin kendi içerisindeki deneyimleri, karşılaşılan sorunlar ve çözme çabası, toplumsal yaşama ilişkin farklı konular veya sorunlar üzerinedir. “Karmakarışık” oyunu ise, vodvil türünde yazılmış bir eserdir.Fransızcadan dilimize geçmiş olan“vodvil”sözcüğünün Türkçe karşılığı “Şehrin Sesi” dir.Vodvil, toplumda meydana gelen olayların ve durumların, trajikomik biçimde işlendiği bir türdür. Vodvil türünde oyunlar, komedi türüne yakın oyunlardır. Komediden ayrılan özelliği ise, toplumsal sorunları alaycı bir dille ele almasıdır. Bir anlamda toplumsal sorunların merkeze alınarak mizahi bir bakış açısıyla sahnelenmesidir. Genellikle karakterler ayrıntılı bir şekilde analiz edilmez. Abartılar ve kişisel özellikler ön plandadır. Bu tür oyunların birçoğunda final mutlu sonla biter. Bu türdekioyunlar aracılığıyla çoğunlukla sosyal problemlerin gün ışığına çıkması sağlanırken, toplumun bu sorunlara karşı tepkisi de sorgulanır.

Yönetmeninden ışıkçısına, başrol oyuncularındangarsonuna, dekor ve kostüm tasarımcısına, salon görevlilerine kadar oyunda emeği geçen tüm Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu emekçilerini kutluyorum ve teşekkür ediyorum. İzleyici olarak bizleri güldürürken, düşündürdünüz!

Güven Tekirdağ Gazetesi’nin 44. Sayısında yer almaktadır.

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam