


Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ İl Başkanlığı 14 Haziran’da Hayrabolu’da CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önderliğinde yapılacak olan Buğday Mitingi ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.
CHP Tekirdağ İl Başkanı Şenol Özgür Taşmerdivenli’nin ev sahipliğinde gerçekleşen açıklamaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, CHP Tarım Komisyonu Üyeleri Adana Milletvekili Ayhan Barut, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ile Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar katıldı.
ÇİFTÇİLERİ BUĞDAY MİTİNGİNE DAVET ETTİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, partisinin yaptığı mitinglerle üreticilerin sesi olduklarını belirterek, çiftçileri cuma günü Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde Genel Başkan Özgür Özel’in katılacağı buğday mitingine davet etti.
ERHAN ADEM: “GEÇEN YILA GÖRE SADECE 1 LİRA ZAM YAPILDI”
Yaşananlar ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem; “Maalesef TÜİK enflasyonunun yüzde 75 ilan edildiği bir ortamda, tarımsal girdi maliyetlerinin yüzde 50’nin üzerinde olduğu bir ortamda geçen yıla göre sadece 1 lira zam yapıldı. Bu ‘biz ithalat yapmaya devam edeceğiz, yabancı çiftçilere para kazandıracağız.’ demek oluyor. Ben şeker pancarının, pamuk ve fındığın da çiftçinin beklediği fiyatın açıklanmayacağını bekliyorum.” dedi.

“TOPLAMDA 12 MİLYON TON BUĞDAY İTHAL EDİLDİ”
Toplamda 12 milyon ton buğday ithal edilmesine vurgu yapan Erhan Adem; “TMO bu yıl Ukrayna, Rusya’dan 7 milyon ton buğday ithal etti. 5 milyon tonu da silolar almayınca toprak altına konuldu. Toplamda 12 milyon ton buğday ithal edildi. Bugün ne kadar satıldığı belli değil. Satış ve alım fiyatı birbirine çok yakın. Ne kadar ürün satıldı, depolar ne kadar boşaldı belli değil. Buğdayını biçen, arpasını biçen çiftçilerimiz TMO önünde uzun kuyruklar oluşturacak, randevu alamayacak ve buğdayını TMO’ya satamayacak.” diye konuştu.
“ÜRETİMİN TEŞVİK EDİLMESİ VE HAK ETTİĞİ DEĞERİ ALMASI LAZIM”
Milli tarım politikasının önemi ile sözlerini noktalayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem; “Değişen her hükümet o milli politikayı uygulamak zorunda olmalıdır. Ama maalesef Türkiye’de sayısını hatırlamadığım tarım bakanları oldu. Her tarım bakanından soran tarım bakanlığının siyaseti değişti. Destekler artırılmalı, üretimin teşvik edilmesi ve hak ettiği değeri alması lazım. Bunu yaptığımız zaman çiftçilerimiz her ürünü üretir.” ifadelerini kullandı.
İLHAMİ ÖZCAN AYGUN: “ÇİFTÇİNİN AYAKTA KALABİLMESİ İÇİN EN AZ 15 BİN TL BUĞDAY FİYATI BELİRLENMESİ GEREKİYOR”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem’in ardından açıklamalarda bulunan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, çiftçinin ayakta kalabilmesi için en az 15 bin TL buğday fiyatının belirlenmesi gerektiğini belirterek yaptığı konuşmasında; “Tekirdağ’dayız. Limandaki gemileri gördükçe içim cız ediyor. Rusya’dan Ukrayna’dan gelen tahıl yüklü, yağlı bitkiler yüklü gemileri gördükçe içim cız ediyor. Kendi kendine yeten 7 ülkeden birisiydi Türkiye. Şimdi neredeyiz, ithalat yapıyoruz. İthalat rekorları kırıyoruz. Kendi çiftçisini unutan bir yönetim ile beraberiz. Arkamızda o kadar manidar bir tablo var ki çiftçinin kara günü olan TMO’nun depoları arkamızda. TMO, Rusya ve Ukrayna çiftçisinin ve daha pek çok ülkenin dostu olmuş. Gelin yol yakınken çiftçimizin sesine kulak verin. Çiftçinin maliyetlerini görerek, onlarında çocuklarının olduğunu görerek ayakta kalabilmeleri için en az 15 bin TL buğday fiyatı belirlenmesi gerekiyor.” dedi.

ORHAN SARIBAL: “SON 1.5 YILDA YAKLAŞIK 15 MİLYON TON BUĞDAY ALDIK VE 4 MİLYARA YAKIN PARA ÖDEDİK”
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da AK Parti döneminde gerçekleşen buğday ithalatı ile ilgili önemli noktalara değindi. Sarıbal, “Sadece son 1,5 yılda yaklaşık 15 milyon ton buğday aldık ve 4 milyara yakın para ödedik. Sadece 2023’te 3,5 milyar dolar buğdaya para verdik. 71 milyar TL’ye karşılık gelmektedir. Koca devletin yönetiminde olan iktidarın, Adalet Ve Kalkınma Partisi adı altında siyaset yapanların bu ülkeye tarıma verdikleri destek sadece 63 milyar lira. Şaka gibi değil mi? Sadece mazot yüzde 100 artmış, biçer fiyatı 100 artmış, işçiliği, tohumu, enerjisi maliyet belli. TÜİK’in açıkladığı yüzde 70. Ne yazık ki çiftçiye buğday üreticisine verilen kilogram başına 1 lira fazla ücret geçen yıla göre.” şeklinde konuştu.
“2004 YILINDAN BUGÜNE KADAR TARIMSAL DESTEKLER 22 KAT ARTMIŞTIR ÇİFTÇİNİN BORCU 670 MİLYAR YANİ 270 KAT ARTMIŞTIR”
2004 yılına göre çiftçinin borcunun 270 kat arttığını belirten Orhan Sarıbal; “Bu mesele bir iktidar meselesinin ötesinde bir insanlık meselesine dönüşmüştür. Bir ülke meselesine gıda güvenliği meselesine dönüşmüştür. 85 milyon insanımızın meselesidir bu artık. Covid 19’u hatırlayın; 450 dolar oldu tonu buğdayın biz o buğdayı bulup alamadık. Tahıl koridoru diye adlandırdıkları şey aslında iktidarın günü kurtarma operasyonuydu. Ukrayna’dan Rusya’dan buğday getirerek bu ülkenin çiftçisini öldürmek için perişan etmek için uygulanan yöntemdi. Evet çiftçiyi öldürdüler, tabuta koydular şimdi her defasında tabuta daha fazla çivi çakarak gömme çabası içerisindeler. Çok açık söylüyoruz. Sürekli artan maliyetler karşısında çiftçinin borcu sürekli artıyor. 2004 yılından bugüne kadar tarımsal destekler 22 kat artmıştır çiftçinin borcu 670 milyar yani 270 kat artmıştır. Bu normal bir şey midir? Bu şu demektir, çiftçi batmıştır ama borcunu döndürebilmek için devam etmektedir. Nüfusumuz son 30 yılda yüzde 50 arttı. Ama biz hala 20 milyon ton civarında buğday üretiyoruz. Kepek fiyatının buğday fiyatından pahalı olduğu bir ülke olur mu? Bu miting sadece çiftçilerin değil, bu ülkenin çocuklarının, bu ülkenin emekçilerinin, bu ülkenin bütün insanlarının temel meselesidir. Trakya’dan tekrar buğday eksin diye insanımız, tekrar bu ülkenin çocukları kendi ülkesinin buğdayını ekmeğini yesin diye, tekrar bu ülkenin toprakları yağmacılara peşkeş çekilmesin diye söyleyeceğimiz sözler olacaktır. Çiftçi olmazsa üretim olmaz, üretim olmazsa modern köleliği büyütürüz” ifadelerini kullandı.

AYHAN BARUT: “BU FİYAT ÜRETİCİNİN ÖLÜM FERMANIDIR”
Düzenlenen toplantıda son olarak Adana Milletvekili Ayhan Barut açıklamalarda bulunurken; “Özellikle bu dönemde neredeyse iki Trakya büyüklüğünde bir ekim alanı boşaldı. Türkiye’de Ziraat Mühendisleri Odası ve Ziraat Odalarının belirlediği buğdayın 1 kilogramının maliyetlere göre 10 lira 80 kuruş. Hem üretici karı hem de refah payını hesapladığımızda 15 lira gibi bir fiyat belirlenmesi gerekirken maalesef bakanlık fiyatı 9.25 lira yaptı. Geçen sene 8.25 olan fiyatı yüzde 12’lik bir artışla açıkladı.Keşke fiyat açıklamasalardı. Çünkü güney bölgelerinde hasadı tamamlanmış bölgelerde buğdayın serbest piyasada tüccara giden fiyatı 9 lira 9.30 lira arasındaydı.Nasıl ki TMO 9.25 kuruş olarak açıkladı ve bu fiyatı da brüt fiyat olarak açıkladı üreticinin eline geçen rakam 8.25 kuruş oldu. Bu fiyat üreticinin ölüm fermanıdır. AK Parti iktidarı önce üreticinin ölüm fermanını imzaladı arkasından da çiftçinin salasını verdi.” ifadelerini kullandı.
Açıklamaların ardından soru cevap kısmına geçilirken toplantı sonunda herkesin Buğday Mitingine davet edildiği vurgulandı.
Özlem Gürakar
GÜVEN TEKİRDAĞ GAZETESİ – TEKİRDAĞ CANLI HABER