Yaşanılır bir kente sahip olabilmenin en önemli unsurlarından birisi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin sağlanmasıdır.
Birleşmiş Milletler öncülüğünde oluşturulan bu kavram vatandaşların barış ve refah içinde yaşamını kolaylaştırırken, yerele uygulandığı taktirde ideal kent ortamını yaratır, gelecek nesillere yaşamı sürdürülebilir biçimde iyileştirme olanağı sağlar.
17 maddeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri; yoksulluğun son bulmasını, açlığın sona ermesini, sağlıklı ve kaliteli yaşamın sağlanmasını, nitelikli eğitim çalışmalarını, cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını, temiz enerji ve temiz şu kaynağına erişimini, insancıl ekonomi büyümeyi, yenilikçi sanayi ve altyapı unsurunun sağlanmasını, toplumsal ekonominin minimuma indirgenmesini, sürdürülebilir şehir ve toplumun oluşmasını, sorumlu üretim ve tüketimin sağlanmasını, iklim eylemlerini, su ile karasal yaşamın korunmasını, barış ve adaletin esas alınmasını amaçlar.
Bu kavramlar yerele indirgendiğinde yaşanılabilir bir toplum düzeninin sağlanmasına ve huzurlu kentlerin oluşumuna yön verir.
Sürdürülebilir kalkınma hedefleri şehirlere özgün bir biçimde planlanıp yerel yönetimler ile sivil toplum kuruluşlarından destek gördüğü takdirde yaşanılır bir kent modelinin ilk adımı atılmış olur.
Bu doğrultuda, gelecek nesillere daha yaşanılır bir Tekirdağ bırakmak için sivil topluma, yerel yönetime ve hemşehrilerimize önemli bir görev düşmektedir.
Güven Tekirdağ Gazetesi’nin 1-15 Mart 2022 tarihli 6. sayısından alınmıştır.
TEKİRDAĞ CANLI HABER