Yılmaz Sami Gökçe (Köşe Yazısı) PEYZAJ MİMARININ TEK GÖREVİ KOMŞU TEYZESİNİN BAHÇESİNİ DÜZENLEMEK DEĞİLDİR! - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

9 Mayıs 2024 - 07:49

Yılmaz Sami Gökçe (Köşe Yazısı) PEYZAJ MİMARININ TEK GÖREVİ KOMŞU TEYZESİNİN BAHÇESİNİ DÜZENLEMEK DEĞİLDİR!

reklam
Yılmaz Sami Gökçe (Köşe Yazısı) PEYZAJ MİMARININ TEK GÖREVİ KOMŞU TEYZESİNİN BAHÇESİNİ DÜZENLEMEK DEĞİLDİR!
Son Güncelleme :

12 Mart 2024 - 16:36

221 views
reklam -->

Ülkecek ne yazık ki her konuda halkımızın her bir bireyinin uzmanlık alanı doğuştan mevcut aynı şekilde peyzaj mimarlığın da da…

Bir peyzaj mimarının halk arasında sıklıkla karşılaştığı ve maruz kaldığı kelimelerden biri olan ‘’bahçivan’’ kelimesi artık ne yazık ki duymaya alıştığı bir kelime haline geldi.

Peki bunun sorumlusu veya sorumluları kimlerdir?

Elbetteki önce peyzaj mimarlarının en başında kendini savunması, haklarına sahip çıkması ve alanına mimarlar ve iç mimarlar vs. tarafından gasp edilmesinin önüne geçmesi ilk önceliğidir.

Fakat bu sadece tek başına yeterli olmayacaktır.

Burada mezun olduğu üniversitelere ve meslek odalarına çok büyük iş düşmekte.

Fakat konferanslar ve çeşitli etkinlikler haricinde meslek odalarının, mezun olana kadarda üniversitelerin (bazı hocalar hariç, emeklerinin hakkı ödenmez) sesleri solukları çıkmıyor.

Özellikle yeni mezunlar için çok büyük sorunlarla başa çıkmak zorunda kalıyorlar.

Dünya genelinde peyzaj mimarlığının yeri ve popülaritesi son derece zirvelerde ve çok geniş iş alanları mevcut aynı zamanda iklim değişikliği ile mücadelede peyzaj mimarları gelişmiş ülkelerde ilk sırada ve en saygın meslek fakat Türkiye’de belediye hariç bir yer yok, ha birde alım varsa o da.

Peyzaj mimarlarının görevi bahçe, park vs. yerler ile sınırlı değildir.

Ekolojiye ve doğal yaşamın yararına olan her türlü tasarım peyzaj mimarına aittir.

Bir şehrin planlanması, bir fabrikanın, bir yolun, bir köprünün ve daha birçok örneği.

Herhangi bir tesis, baraj, santral inşaatının başlaması için düzenlenen ÇED raporlarını çevre mühendislerinden çok peyzaj mimarları hazırlamakta.

Fakat halkın bilinçsizliğine yazık ki her yerde etkisini göstermektedir ve bu bilinçsizlik umarım pahalıya patlamaz.

Peyzaj mimarlığı her ne kadar mimarlık, iç mimarlık, çevre mühendisliği, şehir bölge planlama ile yakın olsa da sahip olduğu disiplinler onu diğerlerinden ayrı tutmaktadır.

Bölümün mezunu olmayıp peyzaj tabelası asanlar, mimarlık ve iç mimarlık mezunu olup peyzaj projemiz diye sunum yapanlar, iç mimarlıktan mezun olup sonradan yetkilerinden faydalanmak suretiyle peyzaj mimarlığında yüksek lisans yapanların önüne geçilmediği taktirde bu böyle devam eder ne yazık ki.

Güven Tekirdağ Gazetesi’nin 52. sayısından alınmıştır.

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam