20 Aralık 2023. Günlerden Çarşamba… Sabah saat 08.00.
Yeniçiftlik okul durağından Yeniçiftlik-Çorlu özel halk otobüsüne binip Çorlu’ya hareket ettim.
Genellikle bu otobüsleri kullanmıyorum. Yaşım gereği şehir içi otobüslere ücretsiz seyahat kartım olmasına rağmen araç şoförlerinin bazen sessiz bazen sesli aşağılatıcı ifadelerinden rahatsız olduğumdan kullanmıyorum. 60 yıldır kullandığım motorumla her tarafa ulaşabiliyorum. Karlı günler sokağa çıkmıyorum.
Bir gün önce bir arkadaşımla arızalanan bilgisayarımı tamirciye Çorlu’ya yollamıştım. Bilgisayarı alıp dönecektim. Çorlu Havuzlu bahçe üstünde ki Kütüphane (Okul önünde) indim. Tamir edilen bilgisayarı aldım ve kütüphanenin önünde ki Yeniçiftlik’e gidecek otobüsü beklemeye başladım.
Gelen otobüs 09.00 otobüsü. Kaçırırsam 11.00 otobüsünü beklemem lazım. Hava soğuk. Rüzgâr var. 2 saat daha bekleyemezdim.
Otobüs durağa geldi. Şoförle göz göze geldik. Yavaşladı ama durmadı. Başka bir genç bayan yolcuyu görünce durdu. Bayana öncelik tanıdım. Bayan kartını basıp otobüse bindi, sıra bende ilk basamağa bastım. Karşımda otobüsün şoförü otobüse binmeme engel oluyor. Ön kapı arasında ne ileri ne de geri hareket edebiliyorum. El kol hareketleriyle benim otobüse binmeme mani oluyor.
Ben bu otobüse binemezmişim. Söylemediği hakaret kalmadı. Otobüs dolu. 3 boş yer var. Beni tanımadıkları halde yolcular isyan etti ve bir nevi zorla otobüse bindim.
Benim tüm kabahatim gidiş ve dönüşte tesadüfen aynı otobüse binmem!
Ücretsiz olarak halk otobüslerine binme hakkı tüm Türkiye’de yasa ile 65 yaş üstü vatandaşlara tanınan bir hak. Ayrıca bu ücretsiz kartla otobüslere binen her vatandaş için belediyeler bir ücret ödüyor.
Kısmet olursa Şubat 2024’de 90 yaşına basacağım.
Bana uygulanan bu rezaleti Başta Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanına, Genel Sekreterine, Ulaşım Daire Başkanına ilettim. Aradan 1 hafta geçti. Yetkililerden ses seda yok.
İkinci bir dilekçe yazdım ve beni otobüsüne almak istemeyen M 9603 plakalı otobüs çalışmasına devam ediyor. Dilekçe yazdığım yetkiler biliyorlar. 31 Mart 2024 akşamı görevliler kutsal makamlarını terk edecek!
Diğer bir konu…
Ben bir ömür boyu İstanbul merkez de ulusal basında gazetecilik yaptım. Ücretsiz kart olaylarından çok öncesi… Basın mensubu olduğumdan sarı basın kartımla şehir içi otobüsleri banliyö tren hatları ile şehir vapur hatları Türkiye çapında bedava idi.
Yeniçiftlik’e taşındıktan sonra tesadüfen Marmaraereğlisi’nde yaşayan vatandaşların şehirlerarası otobüslerde İstanbul’a gidiş ve dönüşte nasıl haraç ödediklerini görüp mücadele başlattım.
Tekirdağ otogar ile İstanbul otogar arası 130 km. Tekirdağ ile Marmaraereğlisi arası 43 km. Yani 130 km’lik yolun 3’de 1’i…
Yıllardır Marmaraereğlisi ilçesinde yaşayan vatandaş İstanbul’a giderken ödediği bilet ücreti; Tekirdağ’dan İstanbul’a gitmek isteyen vatandaşın bilet fiyatıyla aynı.
İstanbul otogardan Marmaraereğlisi’ne giden vatandaş da otobüsler için ödediği para arada 43 kilometre eksik olmasına rağmen İstanbul Tekirdağ ücreti.
Misal Marmaraereğlisi veya Yeniçiftlik’ten Tekirdağ’a şehirlerarası otobüse binersen bugün ödeyeceğin para 50 TL.
Marmaraereğlisi’nde yaşayan vatandaş neden bu seyahatine 50 TL fazladan para ödemektedir? Nedeni basit. Tekirdağ-İstanbul arası yolcu bilet fiyatını bilmemesidir.
Bu konuda tam 4 yıl uğraştım. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığına defalarca dilekçe verdim.
Ulaştırma Bakanlığı’na müracaatlar yapmama rağmen hep yokuşa sürüldüm. Tekirdağ İstanbul arası bilet fiyatlarında ne yazık ki Marmaraereğlisi için indirim yaptıramadım.
Ulaştırma Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü bana bu işin ancak Marmaraereğlisi’nde otogar yapılmasıyla sona ereceğini açıkladı.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi temelini önceden attığı Marmaraereğlisi otogar inşaatını 4 yılsonunda bitirebildi.
Bugün Tekirdağ İstanbul arası bilet fiyatı ortalama 200 TL. Hala Marmaraereğlisi İstanbul arası bazı otobüs firmaları Tekirdağ ücreti almaya devam etmektedir. Arada ki haraç en az 50 TL’ dır.
Yazık değil mi bu vatandaşlara?
Güven Tekirdağ Gazetesi’nin 48. sayısından alınmıştır.
TEKİRDAĞ CANLI HABER