Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu yeni dönem sanat sezonunda ilk oyunu; PUNTİLA AĞA İLE MATTİ ile perdelerini açtı. 3 Ekim’den itibaren Yılmaz İÇÖZ sahnesinde oyununu sergiliyor.
Oyunun Yazarı: BERTOLT BRECHT
Çeviren: Yılmaz ONAY
Yöneten: Ümit AYDOĞDU
Işık Tasarımı: Ayşe Sedef AYTER
önetmen Yardımcıları: Gökhan AZLAĞ ve Selcan Ezgi DİNÇER
Reji Asistanı: Kübra KİP
Müzik: Oktay KÖSEOĞLU
OYUNCULAR: Anıl KIR, KARATAY, Aylin KARAÇAY, Çetin KARAGÖZ, Damla Kaya AZLAĞ, Ethem Erten KIRK, Gökhan AZLAĞ, Güray ÖZÇELİK, Kübra TEKTAŞ, Meryem ASİL, Mustafa Merthan MERTOĞLU, Pelin ATAL, Pınar EFE, Selcen Ezgi DİNÇER
SANAT TEKNİK EKİBİ
Sahne Amiri: Mehmet Ali YILMAZ
Işık Kumanda:Çağkan ÇINARCI, Anıl Bahri SEFİL
Kondivit: Selçuk ERGENE,
Sahne Terzisi: Merve TEMİZEL,
Perukacı: Seda ÖZCAN
Aksesuarcı: Mehmet Yurdakul DEMİR
Sahne Makinistleri: Soydan TURSUN, İbrahim Emrah ERTETİK, Ufuk EROL, Umut ÖZPOLAT’
Teşrifat: Sema UZUNER, Birkan BİLGE
Kapitalist düzenin acımasız yüzü Puntila Ağa ve Uşağı Matti’nin sosyal, ekonomik farklılıklarını mizahi bir dille anlatılmaktadır. Zengin bir toprak ağası olan Puntila çalışanlarına tam olarak nasıl davranılacağını bilememektedir. Sarhoş olduğunda iyi bir işverendir. Ayık olduğunda ise zalim bir toprak ağasıdır. Bu nedenden dolayı çalışanları ile sürekli çelişkiler yaşamaktadır.
Oyunun yazarı Brecht; Emeğin en yüce değer taşıdığını oyunda bir mesaj olarak vermek istemiştir. Oyunun kurgusunda emek ile sermaye çelişkisini ortaya koymuştur. Sınıf mücadelesine yer vermiştir. Sınıf mücadelesindeki umut verici sahne ile oyundaki komedi ögesi arasında hızlı bir şekilde bağlantı kurmuştur. Ve seyirciye şöyle hitap eder;” Sayın seyirciler günümüz zor. Ama işte gün tepeden ışıyor. Gülmeden aşılmaz o tepe diye gülünçlü bir oyun yaptık. “ Özü oyuna mizahı katarak oyunu izlenir kılmaktadır.
Puntila ile Matti arasındaki fark, sürekli sınıf çelişkisini yansıtır. Oyun sınıf ayrılığına değinir. Efendiler ile uşaklarının sahip olunanlar ile olunmazların, sömürenler ile sömürülenlerin karşı karşıya kaldığı bir sınıf ayrılığının varlığını gösterir.
Kapitalist düzenin acımasız yüzü Puntila Ağa ile Uşağı Matti’nin sosyal, ekonomik farklılıkları mizahi bir dille anlatılmaktadır. Oyun bu kurgu ile dramatize edilmiş ve sahneye uyarlanmıştır. Müzik, dans, koreografi ile sahne uyarlaması zenginleştirilmiş, izleyiciyi oyunun içine katmıştır.
Şehir Tiyatromuzun sanatçıları oyun içindeki karakterli ile çok özdeşlemiş bir uyum içinde üstlendikleri rollerin üstesinden gelmişlerdir. Oyunun müzikleri, koreografi ile zenginleştirilmiş sahne dansları izleyiciyi oyuna bağlamıştır. İlgi ile izlenmesini sağlamıştır.
Oyunun sahnelenmesinde emeği geçen ışıkçısından, teşrifatçısına, oyuncusundan, yönetmenine, Şehir Tiyatromuzun tüm emekçilerini kutluyorum.
Güven Tekirdağ Gazetesi’nin 66. sayısından alınmıştır.
TEKİRDAĞ CANLI HABER