KÖY ENSTİTÜLERİ KURUCUSU HASAN ALİ YÜCEL UNUTULMADI - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

20 Mayıs 2024 - 15:19

KÖY ENSTİTÜLERİ KURUCUSU HASAN ALİ YÜCEL UNUTULMADI

reklam
KÖY ENSTİTÜLERİ KURUCUSU HASAN ALİ YÜCEL UNUTULMADI
Son Güncelleme :

26 Şubat 2024 - 13:47

298 views
reklam -->

Köy Enstitüleri’nin Kurucusu Hasan Ali Yücel, ölümünün 63. yıldönümünde Hasan Ali Yücel Meydanı’nda anıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Tekirdağ Kent Konseyi, 29 Ekim Kadınları Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği, Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Tekirdağ Şubeleri’nin katıldığı anma töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Tekirdağ İl Başkanı Sabri Işık, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştirirken şu ifadeleri kullandı:

“HASAN ALİ YÜCEL YILLAR GEÇSE DE YAPTIKLARIYLA ANILACAK İNSANLAR ARASINDA YERİNİ ÇOKTAN ALMIŞTIR”

“Bundan 84 yıl önce halkın üzerinde bir ölü toprağı gibi serpilen karanlığın toz bulutlarından silkinerek uyanmak umuduyla Köy Enstütülerini kuran Hasan Ali Yücel’i, Enstitülerin kuruluşunda, hamurunda, mayasında, suyu, tuzu, alın teri, ayak izleri, bulunan tüm öğretmenlerimizi saygı, sevgi, minnet ve şükranla anıyoruz.

 Tarih bize kimi soylu insanları hiçbir zaman unutturmaz. Başta dünya barışına katkı sağlayan, bilime, sanata yaşamına adayan, uluslarını aydınlatmak için gecesini gündüzüne katan idealist insanları.  Bu nedenle tarih; Yunus Emreleri, Hacıbektaş’ı Velileri, Pir Sultan Abdalları, Şeyh Bedrettinleri, Mustafa Necatileri, İ. H. Tonguçları, Hasan Ali Yücelleri önceleyerek koyar önümüze. Bugün, ölümünün 63. yılında saygıyla andığımız Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Ali Yücel de unutulmayacak. Yıllar geçse de yaptıklarıyla anılacak insanlar arasında yerini çoktan almıştır.

Yücel, aydınlanmacı, yurtsever, şair, yazar, düşünür bir devlet adamı olduğu gibi ülkeye yaptığı hizmetlerine karşın ağır bedeller ödemiş bir devlet adamıdır. 1923’te İzmir’de bir toplantıda Atatürk’e bir yanda modern eğitim bir yanda medreseler iki eğitim daha ne kadar sürecek diye sorma cesareti gösteren 26 yaşındaki genç öğretmen Hasan Ali Yücel’dir. Yücel’in sorusuna yanıtı 3 Mart 1924’de ‘Öğretim Birliği Yasası’ çıkarılarak verilmiştir. Bu yasayla, eğitimdeki çok başlılık ortadan kaldırılmış, laik, bilimsel ve çağdaş eğitim kabul edilmiştir.

“BU ÜLKE İÇİN EMEKLERİNİ, HİZMETLERİNİ, ESERLERİNİ ANLATMAYA GÜCÜMÜZ YETMEZ”

Hasan Ali Yücel, yokluklar içinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti tarafından 1927 yılında bilgisini, görgüsünü geliştirmek için bir yıllığına Fransa’ya gönderilmiş; döndüğünde M.E.B. temsilcisi olarak 3 buçuk ay Kurtuluş’un büyük önderi Atatürk ile beraber yurdu dolaşmıştır. Yücel, Atatürk’ün ölümünün hemen sonrası 28 Aralık 1938’de Milli Eğitim Bakanı olmuş. Bu görevine 1946 tarihine kadar yedi yıl, yedi ay, yedi gün sürdürmüştür. Avrupa’da Faşizm rüzgarlarının estiği, kültürün ve sanat eserlerinin yok edildiği, milyonlarca kitabın yıkıldığı bir dönemde O, Kemalist devrim ilkelerini eğitim ve kültür yoluyla yaşama geçirdi. Bundan yıllar önce biz öğretmenlerin omuzlarına koyduğu ellerinin sıcaklığını hala hissediyoruz. O, Atatürk’ün işaret ettiği gerçek kurtuluş sürecine 1500 metre rakımlı dağ başlarında Köy Enstütülerini kurarak başlatmış ve gerçekleştirmiştir. Bu ülke için emeklerini, hizmetlerini, eserlerini anlatmaya gücümüz yetmez. Çağın en güzel yüzlü maarif müfettişi işte tam da bu yüzden anlamalıyız seni.”

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Tekirdağ İl Başkanı Sabri Işık’ın konuşmasının ardından 29 Ekim Kadınları Derneği’nden emekli öğretmen Ayşe Özkaya’nın şiir okuyarak Hasan ali Yücel’i andı.

Özlem Gürakar

GÜVEN TEKİRDAĞ GAZETESİ – TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam