KADINLARIN TEMSİLİNİN İYİLEŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ ÇALIŞTAYI TOBB’DA YAPILDI - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

27 Temmuz 2024 - 10:01

KADINLARIN TEMSİLİNİN İYİLEŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ ÇALIŞTAYI TOBB’DA YAPILDI

reklam
KADINLARIN TEMSİLİNİN İYİLEŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ ÇALIŞTAYI TOBB’DA YAPILDI
Son Güncelleme :

22 Mayıs 2022 - 12:41

123 views
reklam -->

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) işbirliğinde “Türkiye’de Yönetim Kurullarında Kadınların Temsilinin İyileştirilmesinin Desteklenmesi Çalıştayı” Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu üyesi Cengiz Günay ile EBRD Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye’de şirket yönetim kurullarında ve üst karar organlarında kadınların temsilinin mevcut durumunun ve kadınların şirket karar organlarında temsilinden beklenen faydaların anlaşılması amacıyla düzenlenen çalıştaya kamunun ve özel sektörün üst düzey temsilcileri katıldı.

GÜNAY: “PANDEMİ SÜRECİNİN YIKICI ETKİLERİNE RAĞMEN, PROJE GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEDİ”

Çalıştayda konuşan Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu üyesi Cengiz Günay; “”Türkiye’de Yönetim Kurullarında Kadınların Temsilinin İyileştirilmesinin Desteklenmesi” konulu Çalıştayımıza hoş geldiniz. Şirket yönetim kurullarında kadın oranının artmasını teşvik etmek amacıyla yürütülen projenin ev sahipliğini yapmaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası özel fonu tarafından desteklenen proje aslında 2019 yılında başladı. Pandemi sürecinin yıkıcı etkilerine rağmen, proje gündemden hiç düşmedi. Kadınların yönetim kurullarında daha fazla temsil edilmesine yönelik birçok politika dokümanı hazırlandı. Bizler de TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuz vasıtasıyla sahadaki uygulamalara yönelik kıymetli katkılar verdik. Bugün de projenin ilk değerlendirmesi için bir aradayız. Sizlerin katılımları ile; şirket yönetim kurullarında ve üst karar organlarında kadınların temsiliyetini artırabilecek politikaları konuşacağız. Kamu kurum ve kuruluşlarımızın mevzuatında yapılabilecek iyileştirmeleri tartışacağız. Bugün yapacağımız çalışmalar esasında bir hazırlık mahiyetinde olacak. Gün sonunda elde edeceğimiz çıktılar, ikinci çalıştayımız için bir ön hazırlık olacak. Bu önemli konuyu gündemde tutan, maddi destek sağlayan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasına, Ülke Başkanı Sayın Arvid Türkner’in şahsında tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

‘GELECEĞİ YAZAN KADINLAR’ PROJESİ ÖRNEK PROJE OLARAK SEÇİLDİ

Konuşmasına devam eden Başkan Günay; “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak kadınların iş yaşamında daha çok temsil edilmesi ve toplumdaki yerinin güçlendirilmesi için 2007 yılından beri yoğun çaba içerisindeyiz. Merkezde TOBB Kadın Girişimciler Üst Kurulumuz, yerelde ise 81 ilde Ticaret ve Sanayi Odaları bünyesinde Kadın Girişimciler İl Kurullarımız, kadın girişimci sayısının artırılması için sahada canla başla çalışıyor. 2007 yılında Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yoğun ısrarı ve çabasıyla başlayan bu hareket, bugün sayısı 8 bini geçen gönüllü kadın girişimcisiyle bölgedeki en aktif ve geniş kadın girişimci ağı haline geldi.81 ilde kadınlara yönelik birçok proje gerçekleştiriyoruz. Bazılarını Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı gibi uluslararası kuruluşların desteğiyle, bazılarını da ulusal şirketlerimizle yürütüyoruz. Düzenlediğimiz mobil yazılım geliştirme, sosyal medya üzerinden satış-pazarlama, dijital ve yeşil dönüşüm eğitimleriyle, 100 bine yakın kadın girişimcimize ulaştık. Böylece hem çalışan hem de girişimci olan kadınların yetkinliklerinin geliştirilmesine katkı sağladık. Rehberlik ve mentörlük programlarıyla start-upları ve üniversite öğrencilerimizi, rol model kadın girişimcilerle eşleştirdik. Bu programların sonunda sunulan “Hibe-kredi programlarıyla” kadınların girişimci olmalarını sağladık. Danışmanlık programlarımızla, kadınların sınırları aşmalarına destek olmaya devam ediyor, potansiyel pazarlara erişimlerini sağlıyoruz. Bu projelerimizin bazıları globalde ödül alarak, diğer ülkelere de yaygınlaştırılıyor. Örneğin bu yıl Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından organize edilen “Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri” etkinliğinde, “Geleceği Yazan Kadınlar” projemiz örnek proje olarak seçildi. Tüm bu faaliyetler kadınların “ben de yapabilirim” fikriyle yola çıkması amacıyla gerçekleştiriliyor. Bakın, bu faaliyetler sonucunda; Oda-Borsalarımızda sadece geçtiğimiz seçimlerde Kadın Yönetim kurulu üyesi sayısı 48 oldu. Kadın meclis üyesi sayısı 3 katına çıktı. Meslek Komitelerindeki kadın üye sayısı 800’ü aştı. Kadın Girişimci Kurullarımızdan milletvekillerimiz hatta bakan çıktı. Ülkemizdeki kadın girişimci oranı yüzde 6’dan yüzde 10’a çıktı.Tabii ki bu tabloyu yeterli görmüyoruz. Kadın girişimci sayısının artırılması adına faaliyetlerimizi aynı motivasyonla sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi.

3 PİLOT İLDE STRATEJİK PLAN HAZIRLANDI

Cengiz Günay; “Bankamızın desteğiyle geçtiğimiz yıl çok önemli bir çalışmayı tamamladık. Kadın Girişimci Kurullarımızın faaliyetlerinin daha sistematik yürütülmesi ve sonuç odaklı faaliyetler gerçekleştirilebilmesi amacıyla 3 pilot ilde stratejik plan hazırladık. Esasında stratejik planların hazırlık sürecinde kadın girişimcilerimiz, kadın istihdamı ve kadınların yönetim kurullarında temsiliyetinin artırılmasının da; en az kadın girişimci sayısının artırılması kadar önemli olduğunu bizlere gösterdi. Şimdi Bankamızdan bu çalışmanın Üst Kurulumuza da yaygınlaştırılmasını bekliyor ve talep ediyoruz. Bu ve benzer çalışmalarla TOBB Kadın Girişimci Kurullarımız, kadın istihdamının artırılması ve kadının karar organlarında daha fazla yer almasına da odaklandı. Geçtiğimiz 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanımız Sayın Nurten Öztürk ve Birlik Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu imzası ile bir buçuk milyon üyemize kadın istihdamının desteklenmesi amacıyla mektup gönderdik. Ayrıca kadın istihdamını en çok artıran şirketlere ödül vermek üzere bir yarışma başlattık. 19 Kasım 2022 Dünya Kadın Girişimcilik Günü’nde kadın istihdamını artıran şirketleri ödüllendireceğiz. Yine pilot olarak 5 ilde başlattığımız “Sanayide Kadın Eli” projesiyle de şirketlerimizin ihtiyaç duydukları istihdam taleplerine cevap veriyor, eğitim ve staj programlarıyla çalışmak isteyen kadınları işverenlerle eşleştiriyoruz.” açıklamasında bulundu.

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam