AYRANCI: “MEMURUN KAYBI BİR MAAŞINDAN FAZLA!” - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

27 Temmuz 2024 - 10:31

AYRANCI: “MEMURUN KAYBI BİR MAAŞINDAN FAZLA!”

reklam
AYRANCI: “MEMURUN KAYBI BİR MAAŞINDAN FAZLA!”
Son Güncelleme :

08 Temmuz 2022 - 2:54

130 views
reklam -->

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Tekirdağ İl Temsilcisi Mehmet Turan Ayrancı, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranının memur ve emekli aylıklarını erittiğini, bu ay verilecek olan enflasyon farkının kamu görevlileri ve emeklilerini rahatlatmayacağını, Ocak’tan itibaren enflasyon kayıplarının karşılanarak EK ZAM verilmesi gerektiğini ifade etti.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama gerçekleştiren Ayrancı, şunları söyledi:

“TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Haziran ayında enflasyon (TÜFE)  %4.95 artmıştır. 2022 yılının ilk altı ayındaki (Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs-Haziran) TÜFE artışı ise kümülatif  % 42,34’dir. Bağımsız araştırma grubu olan ENAGRUP (Enflasyon Araştırma Grubu)’a göre Haziran ayı enflasyonu  % 8.31 olurken ilk altı aylık enflasyon % 71.44 olmuştur.

MEMUR VE EMEKLİ ZATEN % 34.84 ALACAKLI

Kamu görevlileri ve emeklileri 6. Dönem toplu sözleşme gereği Ocak ayında %7.5 artış alırken alınan artış daha ilk aydan erimiş, 6 aylık enflasyon % 42,34 olmuştur. Yani kamu görevlileri ve emeklileri şimdiden % 34,84 alacaklı hale gelmiştir. 9/1 derecedeki bir memurun sadece Haziran ayı kaybı 2.228,68 TL olurken 6 aylık kaybı ise 7.649,52 TL olmuştur. Her çalışanın Ocak’tan itibaren bir maaştan fazla sadece enflasyon kaybı gerçekleşmiştir.

“ENFLASYONUN ÇOK DAHA FAZLA OLDUĞU HERKES TARAFINDAN BİLİNMEKTEDİR”

Kaldı ki bu veriler TUİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre hesaplanmıştır. Markette, pazarda, konutta, ulaşımda, faturada hissedilen enflasyonun çok daha fazla olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

Temmuz ayında verilecek olan enflasyon farkı geçmiş kayıpları karşılamamaktadır.  Kamu çalışanları ve emeklilerini hissedilen gerçek enflasyon altında ezdirmemek için öncelikle şimdiye kadar olan kayıplar karşılanmalı, enflasyon farkının dışında en az %50 ek zam yapılmalıdır. Temmuz ayından itibaren aynı sorunun yaşanmaması için enflasyon farkları aylık olarak verilmelidir.

MEMURLARIN HAZİRAN AYI KAYIPLARI NE KADAR?

BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı enflasyon oranına göre (aile yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların Haziran ayındaki erimenin özeti şudur:

*9/1 derece ve kadrodaki bir memurun doğan alacağı  2.228,68 TL,

*7/1 derece ve kadrodaki bir öğretmenin doğan alacağı 2.527,54 TL,

*8/3 derece ve kadrodaki bir pratisyen doktorun doğan alacağı  3.644,90 TL,

*12/3 derece ve kadrodaki bir hemşirenin doğan alacağı 2.445,27 TL,

*1/4 derece ve kadrodaki bir mühendisin (büro) doğan alacağı 3.871,56 TL’dir.

Yani tüm unvanlardaki kamu görevlilerinin aylıklarına Ocak ayında yılın ilk altı ayı için yapılan % 7,5’lik artış bu dönemde tamamen erimiş ve bu oranın yaklaşık beş katı (% 34,84) alacaklı hale gelmiştir.

MEMURLARIN İLK ALTI AYLIK KAYIPLARI NE KADAR?

BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı enflasyon oranına göre (aile yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların aylıklarındaki ilk altı aylık toplam erimenin özeti şudur:

*9/1 derece ve kadrodaki bir memurun ilk altı aylık toplam kaybı 7.649,52 TL,

*7/1 derece ve kadrodaki bir öğretmenin ilk altı aylık toplam kaybı 8.675,29 TL,

*8/3 derece ve kadrodaki bir pratisyen doktorun ilk altı aylık toplam kaybı 12.510,42,

*12/3 derece ve kadrodaki bir hemşirenin ilk altı aylık toplam kaybı 8.392,90 TL,

*1/4 derece ve kadrodaki bir mühendisin (büro) ilk altı aylık toplam kaybı 13.288,38 TL’dir.”

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam