ÜSTÜN IRK OLACAKLARKEN SUCUK OLDULAR - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

27 Temmuz 2024 - 07:01

ÜSTÜN IRK OLACAKLARKEN SUCUK OLDULAR

reklam
ÜSTÜN IRK OLACAKLARKEN SUCUK OLDULAR
Son Güncelleme :

14 Haziran 2022 - 16:04

126 views
reklam -->

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci tarafından yanıtlanması için soru önergesinde bulundu.

Önerge kapsamında bilgilendirme yapan Aygun; “2017 yılında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde başlatılan “Embriyo Transferi ile Üstün Vasıflı Damızlık Sığır Üretim Projesi” kapsamında Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu hayvan varlığının elde edilmesi amaçlanmıştı. Bu proje ile üstün ırklı sığırdan alınan yumurtaların döllenerek, taşıyıcı dişi sığırlara aktarımı planlanmıştı. Ne var ki TİGEM’in 6 işletmesinde çeşitli ırklardan oluşan 15 bin baş taşıyıcı anne adayının embriyo nakli ile gebe bırakılması planlanırken, kesime gönderildiği ortaya çıkmıştı. Büyük hedef konulan projenin aniden sonlandırılması ile 43 milyon lira kamu zararı tespit edilmişti” dedi.

Aygun önergesinde şunları sordu:

  1. TİGEM’i taze ve dondurulmuş embriyo üretim merkezi haline dönüştürmeyi amaçlayan ve büyük bir kaynak aktarılan bu proje neden durdurulmuştur? Embriyo transferi yapılacak taşıyıcı anne adayı damızlık sığırlar neden kesime gönderilmiştir?
  • TİGEM Yönetim Kurulu’nun bu projede ortaya çıkan 43 milyon liralık kamu zararı için aldığı karar nedir? Kamu çıkarlarının korunması için şerh koyacağı belirtilen Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Anbar, neden TİGEM’İN 2019/2020 yıllarına ait hesapların ibra edileceği TBMM Kit Komisyonu toplantısından önce Ceylanpınar Tarım İşletmesinde görevlendirilmiştir?
  • Faruk Çelik’in bakanlığı döneminde ülke hayvancılığını kalkındıracak proje olarak hayata geçirilen proje, Bekir Pakdemirli döneminde neden rafa kaldırılmıştır? Devlette devamlılık esas değil midir?
  • Embriyo transferi projesinin TİGEM Yönetim Kurulu kararı olmadan uygulamaya geçirildiği iddiaları doğru mudur?
  • Tarım Bakanlığı müfettişlerinin ve Sayıştay denetçilerinin hazırladığı rapor çerçevesinde kamu zararı nasıl karşılanacaktır?

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam