Türk Eğitim Vakfı (TEV) Tekirdağ Şube Başkanı Güneş Akpınar ile vakıf, çalışmaları ve binlerce çocuğun geleceğine nasıl dokundukları konusunda keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Vakfın tarihi, şubeleri, verdiği burslar, bursların nitelikleri, kriterleri, kaç kişiye ulaştığı, bağış türleri, öne çıkan projeleri, burs veren ünlü isimler ve daha fazlası için röportajımıza başlıyoruz.
Öncelikle bizlere kapılarınızı açtığınız için teşekkür ederiz. Türk Eğitim Vakfı’na geçmeden önce bize kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
1970 İstanbul doğumluyum. ITÜ Kimya Mühendisliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümlerini okudum. 24 yıl ilaç endüstrisinde görev aldıktan sonra 2018 yılında Türk Eğitim Vakfı ile yollarım kesişti ve Türk Eğitim Vakfı’nın Tekirdağ’da açtığı şubenin Yürütme Kurulu Başkanı olarak çalışmaya başladım.
Peki Türk Eğitim Vakfı Tekirdağ Şubesi sadece Tekirdağ Merkezini kapsayan çalışmalar mı yapıyor?
TEV Tekirdağ Şubesi’nin sorumluluk alanı sadece Tekirdağ merkezi değil, tüm ilçeleri hatta Tekirdağ’ın yanı sıra Edirne, Kırklareli ve Gelibolu’yu da kapsamaktadır. Çalışma alanımız çok geniş. 3 üniversite ile işbirliği içinde binlerce çocuğumuzun geleceğine destek olmak için geniş bir bölgede mücadele ediyoruz.
Gelelim Türk Eğitim Vakfı’na… TEV ne zaman, hangi amaçla, kimler tarafından kuruldu?
54 yıl önce Vehbi Koç öncülüğünde 205 iş insanı, öğretim üyesi ve entelektüel, eğitimin yaygınlaşması amacıyla bir araya geldi. 1967 Türkiye’sinin şartlarında birçok kişi için hayal bile edilemeyecek bir seferberlikle eğitime destek olmak için Türk Eğitim Vakfı’nı kurdular. Bugün geldiğimiz noktaya, yaşadığımız topluma ve ışık saçan gençlerimize bakarken, bizlere bırakılan bu mirasın ve TEV ilkelerinin, değerlerinin ne kadar vazgeçilmez olduğunu her gün daha iyi anlıyoruz. Elbette 54 yılda çok fazla alanda değişimler oldu. Finansal olarak büyüdük ve güçlendik. Burslarımızla, şubelerimizle büyük bir coğrafyaya yayıldık. Hizmetlerimizi geliştirdik. Faaliyetlerimizi çeşitlendirdik. Teknolojik altyapımızı kurduk ve genişlettik. Kuruluş yılında TEV burslarından 119 öğrenci yararlanmışken, günümüze kadar verilen yurt içi burs sayısı 260.000’e ulaşmıştır. Yurt dışında 9 ülke işbirliğiyle 2.053 gence eğitim bursu sağlandı. Geleceğin liderleri olarak görülen üstün başarılı öğrencilerin desteklenmesi amacıyla 2007’de başlatılan Üstün Başarı Burs Fonu’ndan bugüne kadar 705 öğrenciye burs desteği verildi. Üstün potansiyelli öğrencilerin eğitim gördüğü Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTOL) ve 3 Kız Öğrenci Yurdumuzun aralarında bulunduğu toplamda 31 adet eğitim tesisi Türk Milli Eğitiminin hizmetine sunuldu.
Oldukça köklü ve her geçen yıl başarısını arttıran daha çok öğrencimizin eğitimine katkı vermek için çaba gösteren bir topluluk ile karşı karşıyayız. Peki ülke genelinde şubeleşme durumunuz nedir?
TEV’in Türkiye genelinde İstanbul’daki Genel Merkez dışında Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Eskişehir, İstanbul Anadolu Yakası, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Muğla (Bodrum), Tekirdağ ve Trabzon’da olmak üzere toplam 14 şubesi bulunuyor.
Gelelim projelerinize. Öne çıkan projelerinizden bahsedebilir misiniz?
Yeni çağa uyarak ve bugüne odaklı bağış kültürleri geliştirerek gençlerimizin geleceğe donanımlı bir şekilde hazırlanması için çaba harcamaya devam ediyoruz. Yaratıcı yeni kaynak modelleri uyguluyor, trendler geliştiriyoruz. Her adımımız yaratacağımız daha da büyük ve hızlı değişimin ışığı oluyor. Eğitime destek vermek isteyen duyarlı insanlarımızın hedefe odaklı, şeffaf ve hesap verebilir bir platformda, küçük büyük dilediği rakamda bağış yapması ve bağışını takip edebilmesi bizim için çok önemli.
Bireysel bağışları arttırmak adına hangi çalışmalar yürütülüyor, yeni projeleriniz var mı?
Öncüsü olduğumuz cenazelerde çelenk bağışı uygulamasının bir benzerini mutlu günlere taşımak hedefiyle 50.yaşımızda yeni bir gelenek başlattık. Mutlu günlerimizi de bu geleneğe dahil ederek etkiyi misliyle artırmayı hedeflediğimiz projemizin adı: BİR DÜNYA ÇİÇEK… Düğün, açılış, kokteyl gibi davetlere çiçek yerine TEV mutlu gün çiçeklerinden gönderen kişi ya da kurumlar sayesinde eğitime kaynak yaratılıyor. Son dönemde bireysel bağış kültürünü geliştirmek amacıyla yapılan girişimlerin sayısı artıyor. Çeşitli spor dallarıyla uğraşanların ya da doğrudan sporcuları destekleyenlerin çabaları bağışlara dönüşebiliyor. En yakın gündemde etkisi olan girişim ise Maratonlar. Adına koşmak istediğiniz projeyi seçerek, koşunuzu bir sosyal sorumluluk projesi haline getirebiliyor, desteklemek istediğiniz dernek/vakıfa bağış daha da önemlisi farkındalık yaratılıyor.
En çok merak edilen ve özellikle burs almak isteyen öğrencilerimiz için olan kısma gelelim. Türk Eğitim Vakfı’nda burs verilirken hangi kriterlere dikkat ediliyor?
TEV, her öğretim yılı başında burs kontenjanlarını ve şartlarını öğretim kurumlarına bildirir. TEV internet sayfasında, sosyal mecralarımızda ve öğretim kurumları aracılığıyla TEV bursları öğrencilere duyurulur. Burs almak isteyen öğrenciler, Eylül ayında TEV’in www.tev.org.tr internet adresinden başvuru formu doldurup, açıklanan süreci takip eder. TEV tarafından yapılan teknik ön değerlendirmeyi geçenler mülakata davet edilir. Son iki yıldır pandemi nedeniyle mülakatlar online ortamda yapılmakta olup aday öğrenciler istenilen belgeleri TEV tarafından bildirilen linke yüklerler. Üniversiteler akademisyenlerden oluşan bir burs komisyonu kurar. Aday öğrencileri öğretim üyelerinden oluşan burs komisyonu değerlendirir. Seçimlere TEV’den de bir temsilci gözlemci olarak katılır ve adayların TEV burs başvuru kriterleri doğrultusunda seçilmesi sağlanır. Burs komisyonu, belirlenmiş kontenjan kadar asil ve yedek aday seçip, başvuru belgelerini bir tutanakla birlikte TEV Genel Müdürlüğü’ne gönderir. TEV Eğitim ve Burslar Grup Müdürlüğü tarafından yapılan son inceleme neticesinde burs alması kesinleşen öğrencilere bursları bağlanır ve gerekli bildirim yapılır. Pandemi nedeniyle bu yıl da geçen yıl yaptığımız gibi bursiyer seçimlerimizi dijital ortamdan gerçekleştirdik.
Peki bahsettiğiniz kurul tarafından seçildik. Burs almaya hak kazandık. Bursların devamlılığı başarı mı etkiliyor?
Yüksek öğretimde öğrenim gören öğrenciler için başarı kriterimiz; Genel başarı ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.50 olup, öğretim kurumunca başarılı sayılan ve bir üst yıl veya yarıyıla geçiş hakkını kazanan öğrencinin bursu ertesi yıl devam eder. Not ortalaması uygun olduğu takdirde en fazla 3 başarısız derse müsaade edilir. Başarısız ders olmadığı takdirde genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.20 olması gerekmektedir. Hazırlık sınıfını okuyan öğrencilerin ise başarıyla bir üst sınıfa geçtiğini belgelendirmesi gerekir.
Hangi durumlarda burs kesiliyor?
Başka yerden maaş, ücret veya burs aldığı tespit edilenlerin, eksik veya yanlış beyanda bulunanların, başarı durumu yönetmelikte belirtilen seviyenin altında kalanların, istenilen başarı belgesini Vakfa ulaştırmayanların, yeniden öğrenci seçme sınavına girerek, sene kaybına neden olacak şekilde okul değiştirenlerin, Vakfa bilgi vermeden kayıt donduranların, istenilen eksik belgelerini tamamlamayanların, yüz kızartıcı bir eylemden dolayı disiplin suçuna karıştığı tespit edilenlerin, hüküm giydiği tespit edilenlerin, bursları kesilir ve gereken durumlarda bursiyerlerden o tarihe kadar yapılan ödemeler geri istenir.
Bursu kaybetmek kazanmaktan daha zor anladığım kadarıyla. Bir de bazı sanatçıların tüm mal varlığını Türk Eğitim Vakfı’na bağışladıklarını duymuştum. Yanlış hatırlamıyorsan Zeki Müren, Safiye Ayla gibi isimler vardı listede. Bu yönde bağışta bulunan isimlerden biraz bahseder misiniz?
Zeki Müren, Safiye Ayla, Macide Tanır, Ahmet Adnan Saygun, Ferdi Özbeğen, Türkan Sedefoğlu TEV’in ünlü bağışçılarındandır. Kurucularımızdan bizlere, bizlerden de yeni nesillere kutsal bir emanet olarak ilelebet yaşayacak olan Vakfımızın en önemli özelliklerinden birisi, ülkesine karşı sorumluluk duyan siz kıymetli hayırsever bağışçılarımızın arzularını, ideallerini TEV çatısı altında gerçekleştirmek ve ölümsüzleştirmektir. Her yıl daha fazla öğrenciye destek vermek için çalışmalarımızı gayretle sürdürürken, hayırsever bağışçılarımız her zaman yanımızda yer aldı. Gönül rahatlığıyla Vakfımıza emanet ettiği bağışları ihtiyaç duyan yeni nesillere hakkaniyetle ulaştırılıyor.
Türk Eğitim Vakfı’nın en son çalışmalarından örnekler verir misiniz?
Tüm dünyanın ve ülkemizin mücadele ettiği korona virüs salgınını durdurmak ve toplum sağlığını korumak için birçok kurum ve kuruluş etkin bir şekilde mücadele veriyor. Hepimizi zorlayan bu günlerde, birbirimize destek olarak kayıplarımızın acısını bir nebze hafifletebilmek için TEV olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. En yakın tarihli olarak hepimizi derinden etkileyen orman yangınları ve hemen ardından yaşanan sel felaketleri sonrasında bu bölgelerdeki öğrencilere burs tahsis etmek için harekete geçerek “Eğitimle İyileştirelim Burs Fonunu oluşturduk. Eğitimle İyileştirelim Burs Fonu ile yangın ve sel felaketlerinde anne veya babasını kaybeden, anne veya babası çalışamaz duruma düşen, yangın ve sel nedeniyle ağır maddi kayba uğrayarak öğrenimine devam edemeyecek olan ilkokul, ortaokul, lise ve yüksek öğretimdeki öğrencilere eğitim desteği sağlıyoruz. Yaşanan bu felaketlerden dolayı hepimiz son derece üzgünüz ancak üzgün olmak yetmez, yaralarımızı sarabilmemiz adına hepimizin elinden geleni yapması gerekiyor. Biz de TEV olarak afet fonu çalışmalarımız kapsamında yangın ve sel felaketlerinden zarar gören öğrencilerimizi yalnız bırakmayacağız. Misyonumuz gereği, çocuklarımıza ve gençlerimize eğitim hayatları boyunca destek olma hedefiyle yola çıktık ve Eğitimle İyileştirelim Burs Fonu’nu hayata geçirdik. Anne babasını kaybeden, yaşadıkları ağır maddi kayıplar nedeniyle eğitimine devam edemeyecek durumda olan öğrencilerimiz bu burs fonuna [email protected] adresimizden, şubelerimiz, belediyeler, valilikler ve kaymakamlıklar aracılığıyla başvurulabilir.
Türk Eğitim Vakfı sadece belirlediği birkaç dalda devam etmiyor, güncel sorunlara da eğiliyor. Son yaptığınız çalışmadan bunu anlayabiliyoruz. Son olarak ne söylemek istersiniz?
Biliyoruz ki, bursiyerlerimize sağladığımız sadece maddi katkı değil her şeyden evvel, ideallerinin peşinden koşmaları ve geleceğe umutla bakmalarına yardımcı olan yepyeni bir başlangıç. Çalışan bireyler olarak hayata atıldıklarında burs aldığı kurumla bağını koparmaması, kendinden sonraki bursiyerlere gerek bağışçı gerek mentor olarak destek sağlaması bursların toplumsal hayat için son derece önemli olduğunu gösteriyor. Daha fazla çocuğumuz eğitim imkanına kavuşsun diye var gücümüzle çalışırken sizlerin de değerli desteklerini bekliyoruz.
Türk Eğitim Vakfı ile olan çalışmamız daha devam edecek gibi gözüküyor. Duyduğum kadarıyla bugün konuştuklarımızın da çok fazlası çalışmalarınız var. En kısa zamanda özellikle nasıl bağış yapılır ve bağış türleriniz, Tekirdağ çapında yaptığınız çalışmalar, burs alan öğrenci sayılarımız, burs verenlerimiz gibi konular hakkında da özel bir röportajda sizleri dinlemek, halkımızı aydınlatmak isterim. Bu güzel sohbet için sizlere teşekkür ediyorum.
Ahmet Gürakar (GÜVEN TEKİRDAĞ)