SÜLEYMANPAŞA BASIN MENSUPLARI DERNEĞİ 24 TEMMUZ’DA HAKLARINI SAVUNDU - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

27 Temmuz 2024 - 05:56

SÜLEYMANPAŞA BASIN MENSUPLARI DERNEĞİ 24 TEMMUZ’DA HAKLARINI SAVUNDU

reklam
SÜLEYMANPAŞA BASIN MENSUPLARI DERNEĞİ 24 TEMMUZ’DA HAKLARINI SAVUNDU
Son Güncelleme :

26 Temmuz 2022 - 4:19

174 views
reklam -->

Basının, ifade özgürlüğünde sansürün yanı sıra, tasarruf tedbirleriyle de çıkmaza girdiğini dile getiren Süleymanpaşa Basın Mensupları Derneği Başkanı Abdullah Yalçın, kamu hizmeti sunan basının, en doğru şekilde görevini ifa edebilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması çağrısında bulundu. Süleymanpaşa Basın Mensupları Derneği, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü dolayısıyla çelenk sunma töreni düzenledi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Büyükşehir Kent Konseyi Başkanı Berrin Başol, siyasi parti temsilcileri ve basın mensuplarının yer aldığı,  Tarihi Valilik Binası önünde gerçekleşen tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu, Saygı Duruşu’nda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.

“BASINA UYGULANAN SANSÜRLE VE BASKILARLA MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”

24 Temmuz dolayısıyla konuşma gerçekleştiren Süleymanpaşa Basın Mensupları Derneği Başkanı Abdullah Yalçın; “Osmanlı Devleti’nde II. Meşrutiyet’in ilan edildiği 24 Temmuz 1908 günü İstanbul’da çıkan gazetelerin, sansür memurlarını içeri sokmama ve gazetelerini sansüre yollamadan basma kararı verdiği olayın yıldönümü, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 1948 yılında aldığı kararla Basın Bayramı olarak ilan edilmiş ve 22 yıl basın bayramı olarak kutlanmıştır. 12 Mart 1971 Muhtırası sonrası baskıların İstibdat Dönemi’ni hatırlattığı gerekçesiyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin aldığı kararla adı,  “Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü” olarak değişmiştir. O günden günümüze sansüre ve baskılara karşı mücadelemiz devam etmektedir. Haber alma hakkını savunarak, kamuyu bilgilendirme görevini en iyi şekilde gerçekleştirmeye çalışmaktayız.” dedi.

“TASARRUF TEDBİRLERİYLE BASININ SESİ KISILMAK İSTENMEKTEDİR”

Tasarruf Tedbirleri’nin basın ve medya üzerindeki yansımalarından bahseden Yalçın; “Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün, “Basın, Milletin müşterek sesidir” sözü ile toplumun aydınlatılması bakımından üstlendiği misyonu, tüm zorlu koşullara rağmen ivedilikle yerine getirmeye çalışan basın, ifade özgürlüğünde sansürün yanı sıra, tasarruf tedbirleriyle de çıkmaza girmiş durumdadır.  Tasarruf tedbiri adı altında alınan karar, kamu yararı güden medya kuruluşlarının asli görevini yerine getirmesine ket vurmuştur. Devletin başka kalemlerdeki masraflarını kısabilecekken gazeteler üzerinden tasarrufa giderek, bilgiden, haber alma hakkından tasarruf etmesi doğru mudur? Sesi kısılmaya çalışılan medyanın, özellikle söz konusu genelge ile daha da zor duruma düşürülmesi, medyanın adeta idamı olmuştur.”

“HAKLARIMIZA KAVUŞABİLDİĞİMİZ BAYRAMLAR KUTLAMAK DİLEĞİYLE”

Basının önemine vurgu yapan Yalçın; “Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Demokrasinin temel işlev ve gerekliliklerinden biri olan basının görevini yerine getirebilmesine ilişkin koşulları sağlamak, yönetenlerin temel görevleri arasındadır. İfade özgürlüğünü ve haber alma hakkını korumak devletin en temel sorumluluklarından biridir. Bu kapsamda, kamu hizmeti sunan basının, en doğru şekilde görevini ifa edebilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, sansürün uygulanmadığı ve haklarımıza kavuşabildiğimiz bayramlar kutlama dileğiyle, saygılarımla.” şeklinde ifadelerde bulundu.

Özlem Gürakar / TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam