Özlem Gürakar (Köşe Yazısı) HARF İNKILÂBI ANITIMIZ… - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

12 Eylül 2024 - 00:09

Özlem Gürakar (Köşe Yazısı) HARF İNKILÂBI ANITIMIZ…

reklam
Özlem Gürakar (Köşe Yazısı) HARF İNKILÂBI ANITIMIZ…
Son Güncelleme :

22 Ağustos 2024 - 15:13

129 views
reklam -->

Mustafa Kemal Atatürk, 1928 yılında Türk Halkı’nın okuryazarlık oranını arttırmak, eğitim seviyesini yükseltmek amacıyla Arap Harfleri’ni kaldırıp Türk Alfabesi’ni Türk Milleti’nin kullanımına sunmuştu. Aynı yıl Bakanlar Kurulu da kendisine “Başöğretmen” unvanını vermişti.

Mustafa Kemal Atatürk, yine bir Tekirdağ ziyaretinde konuyla ilgili olarak; “İlk fırka kumandanı olduğum Tekirdağ’ı 14 sene sonra ziyaret edebildim. Bundan çok memnun ve mutahassisim. Fakat daha çok memnun ve münşerih olduğum nokta şudur; Tekirdağlı vatandaşlarım daha şimdiden yeni Türk Harfleri’ni yazıp okumayı hemen öğrenmişlerdir diyebilirim.” demiş, takvimler 26 Ekim 1973’ü gösterdiğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yılı etkinlikleri kapsamında Atatürk’ün siyah bir tahta önünde Tekirdağlı vatandaşlara yeni Türk Harfleri’ni öğrettiği Anıt büyük bir coşkuyla açılmıştı.

Geçen yıllarda bu Anıt Tekirdağ’ın simgelerinden biri haline gelmişti.

Aslında buraya kadar olanı çoğumuz biliyoruz.

Maalesef anıtların, heykellerin ya da üstü açık olan her şeyin yaşadığı kuş pisliği sorununu da en çok yaşayan anıtların başında geliyor Harf İnkılâbı Anıtı…

Belediyelerimizin bu konuda ellerinden geleni yaptıklarına inanıyorum.

Belediyelerimiz demişken seçimin üstünden sadece 4-5 ay geçtiği ve yeni seçilen başkanların kendi sistemlerini oturtmalarına zaman tanıdığım için şu ana kadar bir eleştiri yapmadım.

Fakat bu konuda sessiz kalamayacağım.

Süleymanpaşa sahilinde yürüyüş yaparken yaklaşık 200 metre uzaktan dikkatimi çekti Anıt’taki değişim.

Kendimizi alamayıp Gazeteci arkadaşımla birlikte hemen Anıt’ın yanında bittik.

Başöğretmen Atatürk’ün Harf Devrimi ve Tekirdağ’a bu amaçla gelişini sembolize eden Harf İnkılâbı’nın kaidesi,  kara tahtası, Atatürk ve Tekirdağlı vatandaşları temsil eden beyaz heykelleri hatta kara tahtadaki yazılar bile bronza boyanmış, boyanıyordu.

Kendimi tutamayıp sordum; “En azından harfler siyah ve belirgin olacak değil mi?”

Anıtı boyayan görevli kadının cevabıyla şoka uğradık; “Heykelde iki renk kullanılmaz. Zaten çocuk oyuncağı gibi olmuştu eski hali…”

Dürüst olmak gerekirse evet heykel konusunda detaylı bilgi sahibi değilim. Evet, belki de renk konusu doğrudur kullanılmıyordur. Ona da saygım var.

Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşu’nun 50. yılı etkinlikleri kapsamında yapılan Mustafa Kemal Atatürk’ün siyah bir tahta önünde Tekirdağlı vatandaşlara yeni Türk Harfleri’ni öğrettiği Anıt’ı 51 yıl sonra “Heykelde iki renk kullanılmaz. Zaten çocuk oyuncağı gibi olmuştu eski hali…” diyerek değiştirmek” ne kadar doğru?

51 yıl önce Anıt’ı yapan kişilerin eserine saygısızlık değil mi bu yapılan?

Ders kitaplarımızın bile her köşesinde yer alan gerçeğine uygun bir şekilde renklendirilen ve 51 yıldır kullanılan Harf İnkılâbı Anıtı bronz renge boyanınca ve dahası harfler bile belirgin olmayınca daha mı anlamlı oldu?

Yanlışa da yanlış demezsek zaten yok sayılmaya çalışılan biz gazeteciler tam anlamıyla yok hükmünde oluruz!

Bu yanlıştan nasıl dönülür bilmiyorum ama dilerim ki Tekirdağ’ın kimyası ile kimse daha fazla oynamaya kalkmaz!

Saygılarımla…

Güven Tekirdağ Gazetesi’nin 62. sayından alınmıştır.

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam