40 yıl önce Marmaraereğlisi’nin en kalabalık mahallesi Yeniçiftlik’ti ve belde belediyesi oldu. 2014 yılına kadar da bu böyle devam etti. 6 belediye başkanı da Cumhuriyet Halk Partili idi.
Belediyelerin en büyük görevi vatandaşa yol, su ve kanalizasyon hizmeti vermektir. Belde döneminde Yeniçiftlik’e su bağlantıları yapıldı. Bu bağlantılar sonrası patlayan borular hariç su boruları bir daha hiç değişmedi.
40 yıllık borular değişmeyince de her türlü canlının rahatlıkla yaşayabileceği bir hal aldı. Yıllardır bu canlılar ile mücadele edilir ve suya klor basılır. Canlılar artınca klor miktarı da artar. Bu konuda şu anki Büyükşehir Belediye Başkanı ve Teski’nin Genel Müdürü’nün hiçbir günahları yok.
Geçmiş dönemde Kadir Albayrak Süleymanpaşa ve Çorlu başta olmak üzere en az bu boruları 3 kez değiştirdi ve yetersiz haldeki arıtma künkleri 4 kez büyütüldü. Ancak Yeniçiflik’te kanalizasyon hattı kurmayı düşünmediği için bir değişim gerçekleştirmedi. Konu ne zaman gündeme gelse “Projemiz hazır” cevabını verdi. Arıtma arazisi alındı. “Çalışmalara başlıyoruz” denildi.
İddialar bu bütçenin başka bir yerde kullanıldığı üzerine. Peki, para olmayınca kanalizasyon çalışması olur mu? Tabii ki olmadı.
Şu anda Yeniçiftlik sınırı içinde 10’u büyükşehir 25’i özel firmalar olmak üzere toplam 35 vidanjör gece gündüz hizmet veriyor. 350 fosseptik çukuru var ve sizce başarılı olabiliyorlar mı? Tabii ki hayır…
Para almıyoruz dense de bu işin 450 TL bedeli vardı. Müracaatlar azaldı. Sebep ise çok basitti. Vatandaş fosseptiğini gece yarısı sokağa boşaltmaya başladı. Sokaklar kokudan çekilmez hale gelmişti.
Konu Teski’ye gidince vidanjör ücreti iptal oldu. Fakat aslında olmadı. Su faturalarına su ücretinin yarısı kadar yansıtıldı.
Şimdi gelelim can noktasına… İnsan parası ile rezil olur mu? Yeniçiftlik’te yaşıyorsa olur! Vidanjör gelmesi için 35 gün beklenir mi? Evet maalesef bekliyoruz!
Gece gündüz çalışan vidanjörler eski belde başkanları zamanında sembolik olarak yapılan arıtma tesisine boşlatılıyor. İnceltme işleminden geçen çekilen nesne, künklerle denize ortalama 500 metre uzağa boşlatılıyor. Poyraz estiğinde pislik Marmara Denizi’nde kaybolurken lodosta ise sahile vuruyor.
Şimdi gelelim benim meseleme… Fosseptik çukurum doldu ve boşlatılması için telefon edip sıraya girdim. Ha bugün ha yarın gelir diye evden çıkamaz oldum. Eğer ben evde yokken gelirlerse hakkımı kaybediyor ve sıranın tekrar en sonuna yazılıyorum. Durumu Teski’ye e mail ile ilettim. Resmi sitede yazan fax numarasından da ulaşmak istedim ama fax bozukmuş…
Tek talebimse sağlık ocaklarındaki gibi bir sistem yapılması ve halkın vidanjör geleceği saati önceden bilmesiydi.
Son çare olarak Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Daire Başkanı Cenk Bey’e konuyu yazıp yardım istedim. İnanın vidanjör 3 saat içinde kapının önündeydi. Buradan Cenk Bey’e teşekkür ederim.
Son olarak yılların gazetecisi olarak sormak istiyorum. Yeniçiftlik’e kanalizasyon gelecek mi yoksa 40 yıldır süren vatandaşı uyutma geleneği devam mı edecek?
Güven Tekirdağ Gazetesi’nin 61. Sayından alınmıştır.
TEKİRDAĞ CANLI HABER