CEYPORT’UN GENİŞLEMESİNE MAHKEME “DUR” DEDİ - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

20 Mayıs 2024 - 06:05

CEYPORT’UN GENİŞLEMESİNE MAHKEME “DUR” DEDİ

reklam
CEYPORT’UN GENİŞLEMESİNE MAHKEME “DUR” DEDİ
Son Güncelleme :

24 Ekim 2022 - 13:09

304 views
reklam -->

Tekirdağ sahiline adet duvar ören ve deniz ile şehrin bağlantısını kesen Ceyport Limanının genişlemeye yönelik verilen ÇED olumlu kararı, Tekirdağ 1’inci İdare Mahkemesi tarafından karara karşı itiraz yolu kapalı olmak üzere oybirliği ile iptal edildi.

Konuyla ilgili TMMOB Tekirdağ İKK Sekreteri Dr. Cemal Polat çevreciler ile birlikte bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Ceyport Limanı önünde gerçekleşen basın açıklamasında Dr. Cemal Polat şunları söyledi:

“Tekirdağ İli, Süleymanpaşa İlçesi, 86 pafta, 541 ada, 1-3-4 ve 5 parsel sayılı taşınmazlarda Ceyport Tekirdağ Uluslararası liman İşletmeciliği A.Ş tarafından yapılması planlanan “liman Kapasite Artışı” projesi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünce verilen 10.09.2021 tarih ve 6381 sayılı ÇED Olumlı kararının; Projenin yapılması halinde sahil ve çevrenin büyük bir tahribata uğrayacağı, proje alanının ekolojik değerlendirilmesinin yapılmadığı, flora, fauna, endemik türler, kentsel diğer alanlar ile olan ilişkisinin değerlendirilmediği, proje alanının 1. Derece yüksek tehlikeli deprem bölgesi olduğu, proje sonrası kimyasal atıkların oluşacağı dolayısıyla halkın ve balıkçıların kıyıdan yararlanamayacağı, yapılacak dolgu alanı ile Süleymanpaşa Sahilinin tamamen kapanacağı, şehrin sülietinin bozulacağı, böylesine büyük bir projenin şehrin ortasında kalmasının anlaşılır bir durum olmadığı, sosyal ekolojik, denize ve yerleşime yönelik kümülatif bir etki değerlendirilmesinin yapılmadığı, bilimsel niteliğe uygun jeolojik-jeoteknik rapor alınmadığı, taşınmazların imar planlarında kimyasal madde depolama alanı olmadığı işlemin Marmara Denizi Koruma Eylem Planına açıkça aykırı olduğu, proje alanına girecek gemiler ve su altı, kıyı kumlarının yapısını değiştireceği, gemi kazaları, sintine suları, petrol sızıntıları vb olayların çevre ve deniz kirliliğine yol açacağı ÇED Halkın katılım toplantısının usulüne uygun şekilde yapılmadığı proje ile liman tozu dahil kirlilik etmenleri ile gerek denizsel gerekse karasal canlı yaşamının sürekli zarar göreceğini, gemi trafiği ve gemi faaliyetlerinin denizsel ekosistemine balık ve deniz ürünlerine zarar vereceği ve sonuçların bilimsel olarak ÇED raporunda değerlendirilmediğini, proje ile oluşacak Tır- kamyon trafiğinin kentin yaşamına etkisi, trafik güvenliğinde yaratacağı risklerin kümülatif etki değerlendirilmesinin yapılmadığını, proje ile oluşacak entegre tesislerin etkilerinin bütünlüklü değerlendirilmediğini, proje ÇED Raporunda deniz kontrolünün nasıl yapılacağının ve engelleneceğinin açıklanmadığını, özellikle karadan v denize/denizden karaya olabilecek toz yayılım potansiyeli bağlamında çevresel olumsuz etkilerin belirtilerek ÇED Olumlu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması amacıyla Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği olarak Tekirdağ İli 1.İdare Mahkemesine açtığımız dava lehimize sonuçlanmıştır.

“ÇEVREYE TELAFİSİ GÜÇ VE İMKÂNSIZ ZARARLAR VERECEĞİ TABİİDİR”

Söz konusu karar;

Dava konusu ÇED olumlu kararında hukuka aykırı ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Öte yandan hukuka aykırı olduğu saptanan dava konusu işlemlere yönelik uygulamanın sürdürülmesi, tüme işlem ve eylemlerin hukuka aykırılık karinesine dayanan hukuk devleti ilkesine aykırı bir durum yaratacağı gibi, uyuşmazlık konusunda ÇED olumlu kararı olması nedeniyle yapılacak işlemlerin çevreye telafisi güç ve imkânsız zararlar vereceği tabiidir.

“İTİRAZ YOLU KAPALI OLMAK ÜZERE OYBİRLİĞİ İLE KARAR VERİLMİŞTİR”

Açıklanan nedenlerle, açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğuracağı anlaşılan dava konusu işlemin , “2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu” ‘nun 27/2 maddesi uyarınca teminat aranmaksızın dava sonuna kadar yürütmenin durdurulmasına, 2577 sayılı Kanununun 20/A maddesinin 2/e bendi uyarınca iş bu karara karşı itiraz yolu kapalı olmak üzere oybirliği ile karar verilmiştir. 

“CUMHURİYET SAVCILIĞINA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

Yasalar ve hukuk çerçevesinde sorumlu tüm kurumlar vasıtası ile gereğinin bir an önce yapılmasını bekliyoruz. Yasal süre içinde gerekli işlemlerin yapılmadığı takdirde Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağız.

Kamu menfaati açısından kaçınılmaz olmakla birlikte Anayasamızın 56. Maddesinde belirtilen temel hak ve Özgürlüklerin engellenmeksizin kullanılması adıyla ANAYASAL bir zorunluluktur.

TMMOB olarak, bu işin takipçisi olacağımızdan hiçbir şüpheniz olmasın. Hukukun üstünlüğü tartışma götüremez.

YAŞASIN ADALET , YAŞASIN ONURLU MÜCADELEMİZ.”

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam