Mert Cansın Rokovet (Köşe Yazısı) SENECA’DAN AFORİZMALAR - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

27 Temmuz 2024 - 06:48

Mert Cansın Rokovet (Köşe Yazısı) SENECA’DAN AFORİZMALAR

reklam
Mert Cansın Rokovet (Köşe Yazısı) SENECA’DAN AFORİZMALAR
Son Güncelleme :

09 Aralık 2022 - 18:52

248 views
reklam -->

Bu yazımda Seneca‘nın zamanın ötesine ulaşan eseri Mutlu Yaşam Üzerine – Yaşamın Kısalığı Üzerine’den kesitler vereceğim.

 Seneca’nınkavramları ve girizgâhları tam anlamıyla rehber niteliğinde…

Bir devlet adamı olan Seneca, toplumun karakterini ve hatalarını da iyi gözlemlemiş ve sözlerinde buna yer vermiştir.

En kötü tercihin kanıtı kalabalığın kendisidir. İnsan, yaşamıyla ilgili olarak çoğunluğunun tercihlerini örnek alma zorunluluğunu hissetmemeli, akıl temel alınmalı, akla karşı duran kalabalıktan kendini kurtarmalıdır.

Akla uygun düşünmeye başlayan insan, çoğunluğun, yeryüzüne özgü, aslında hiçbir değeri olmayan birçok gereksiz şeye değer verdiğini, bu yüzden onlardaki dışsal unsurlara dayanan mutluluk görüntüsünün sahte ve geçici olduğunu anlayacaktır.

Kısıtlı bir zamanımız yok, sadece çoğunu boşa harcıyoruz. Yaşam yeterince uzun ve tamamı iyi düzenlenirse, en büyük işlerin başarılmasına fazlasıyla yetecek kadar bahşedilmiştir, buna karşılık yaşam herhangi iyi bir şeye adanmadığında, lüks ve umursamazlık yüzünden tükenir ve kaçınılmaz sonun baskısıyla, bizden uzaklaştığını anlamadığımız yaşamın çoktan geçip gittiğini kavrarız.

Tam da böyledir, kısa yaşam bulmayız, onu biz kısaltırız, ondan yoksun değiliz, onu tüketiyoruz.

Nasıl krallara layık büyük bir mal varlığı kötü bir sahibin eline geçince bir anda dağılır da mütevazı bir mal varlığı iyi birine emanet edilince o kişinin dikkatli idaresiyle artarsa, yaşamımız da kendini iyi düzenleyen biri için oldukça uzundur.

Yaşam, değerlendirmeyi bilirsen uzundur.

Ancak kimisini doymak bilmez bir açgözlülük esir alır, kimisini yüklü bir iş gereksiz uğraşlara zorlar.

Kimisi şarapla sarhoş olur, kimisi ise üşengeçlikle sersemler, kimisine her daim başkalarının kararlarına bağlı olan bir hırs işkence eder.

Kıymeti bilinmeyen hizmetlerle kendilerini tüketir, birçoklarını da başkasının talihine duyduğu arzu ya da kendi halinden şikayet esir alır.

Değişmez bir hedefi olmayan, tutarlı hareket edemeyen ve bir türlü tatmin olmayan birçok kişi kararsızlığından ötürü her daim yeni planların içine gömülür.

Yaşadığımız, yaşamın kısa bir bölümüdür dolayısıyla bu kısa aralık yaşam değil, sadece zamandır.

Yüz dört sayfadan oluşan bir kitap olsa da içeriği o kadar zengin ki…

Düşünmeye sevk eden, insanı kendi ömrüne dikkatlice bakmaya zorlayan bir eser…

Güven Tekirdağ Gazetesi’nin 15-30 Kasım 2022 tarihli 21. sayısından alınmıştır.

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
ERDEM 3 Temmuz 2023 / 10:57 Yanıtla

Sitenizin tasarımı da içerikleriniz de harika, özellikle içerikleri adım adım görsellerle desteklemeniz çok başarılı emeğinize sağlık.

reklam-->
reklam