PERİNTHOS KAZI EVİ BAHÇESİNDE KAZI TANITIMI YAPILDI - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

27 Temmuz 2024 - 06:24

PERİNTHOS KAZI EVİ BAHÇESİNDE KAZI TANITIMI YAPILDI

reklam
PERİNTHOS KAZI EVİ BAHÇESİNDE KAZI TANITIMI YAPILDI
Son Güncelleme :

02 Eylül 2022 - 20:59

505 views
reklam -->

Marmaraereğlisi’nde yer alan Perinthos Antik Kenti’nde bir yandan çalışmalar devam ederken Kazı Başkanı Prof.Dr. Zeynep Koçel Erdem Perinthos Antik Kenti Kazı Evi’nde yapılan projeler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, Marmaraereğlisi Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol, Tekirdağ İl Kültür Müdürü Ahmet Hacıoğlu, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan ve protokol üyelerinin katıldığı programı basın mensupları da yakından takip etti.

HİKMET ATA: “HEM ÜLKEMİZİN HEM DE TRAKYA’MIZIN TARİHİ TURİSTİK VERİLERİNE KATKI SAĞLAYACAK”

Programda bir konuşma gerçekleştiren Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata; “Perinthos Antik Kenti kazı çalışmalarının ikinci döneminde Marmaraereğlimizin tarihini aydınlatacak olan bu çalışmalardan dolayı gururluyum. Şimdiye kadar olan çalışmaların M.Ö. 600’lü yıllara kadar olduğu bilinmekle beraber geçtiğimiz yıl, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem ve değerli ekibi tarafından başlatılan kazı bulguları ışığında yerleşmenin tarih öncesi dönemlere dayandığı ortaya konulmuştur. İlçemizde gerçekleşecek olan yeni dönem arkeolojik kazıların sonuçlarını da merakla bekliyoruz. Hem ülkemizin hem de Trakya’mızın tarihi turistik verilerine katkı sağlayacağını umut ettiğim insanlık tarihini keşfeden çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.

ZEYNEP KOÇEL ERDEM: “KATKI SAĞLAYAN KURUM, KURULUŞ VE KİŞİLERE ŞÜKRANLARIMIZI SUNARIZ”

Çalışmalarının kentin akropol kısmında tüm hızı ve heyecanıyla devam ettiğinden bahseden Perinthos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem; “2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün Resmi izinleriyle Mimar Sinan Üniversitesi adına Başkanlığımda başlatılan 12 ay statülü arkeolojik kazımızın ikinci yılını sürdürmekteyiz. Çalışmalarımıza farklı ölçeklerde katkı sağlayan kurum, kuruluş ve kişilere şükranlarımızı sunarız.” şeklinde konuştu.

“PERİNTHOS ROMA İMPARATORLUĞU DÖNEMİNDE TRAKYA EYALETİ’NİN BAŞKENTLİĞİNİ YAPMIŞ ANTİK ÇAĞ DÖNEMİNİN EN ÖNEMLİ KENTLERİNDEN BİRİDİR”

Antik Kentteki arkeolojik kazı çalışmalarından çok kısa bahseden Erdem; “Geçen yıl elde ettiğimiz kazı bulguları ışığında geçmişi, aslında bilinenin çok daha öncesinde tarih öncesi dönemlere dayandığı bilinmektedir. Şimdiye kadar bilimsel literatürde M.Ö. 600 yıllarında Samos’tan gelen Yunan Kolonistler tarafından kurulduğu bilinmekle beraber geçen yıldı kazımızda akropolde bulduğumuz; seramik parçaları ve taş aletler, bu iskanı çok daha öncesindeki tarih öncesine çekmiştir. Roma İmparatorluğu Döneminde, Trakya Eyaleti’nin (İstanbul-Bulgaristan-Sırbistan-Arnavutluk-Yunanistan-Makedonya’yı kapsayan bir coğrafya) Başkentliğini yapmış Antik Çağ döneminin en önemli kentlerinden biridir Perinthos. Böylesine büyük bir Antik Kentin Ereğli’de bulunuyor olması hepimiz için büyük bir şanstır, bilimsel ve arkeolojik değerler yanında yüksek bir turizm potansiyeli de söz konusudur. Tüm bunları düşünerek çıktığımız bu yolda Ereğli’yi Kültürel ve Turizm odaklarından biri haline dönüştürmek, kentin canlılığı ve ekonomisini yüksek bir seviyeye çekmek adına sürdürdüğümüz çalışmalarımızda hepinizin desteği ve çabasına ihtiyacımız bulunmaktadır. Tüm bunları hayata geçirebilmek adına Perinthos Kültür, Sanat ve Kalkındırma Derneğimizin kurulduğunu da müjdelemek isterim.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından antik döneme ait Perinthos’tan çıkarılmış tarihi eserlerin fotoğraflarından oluşan sergi gezilirken eserler hakkında detaylı bilgiler Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

Özlem Gürakar / TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam