CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde Çimendere Mahallesi’nden geçen Koca Deresi’ndeki kirliliği ve yaşanan balık ölümlerini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu. Dr. Yüceer, “Yöre halkı bu dereden akan su ile tarım arazisi sulamakta, hayvanlarına su içirmektedir. Koca Deresi öte yandan Şarköy ve Gelibolu yöresine içme suyu sağlayan Çokal Barajı’na akmaktadır. Koca Deresi’nin kirliliği bölgede halk sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir” dedi.
CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Tekidağ’ın Malkara ilçesinde Çimendere Mahallesi’nden geçen Koca Deresi’ndeki kirliliği ve yaşanan balık ölümlerini TBMM gündemine taşıdı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Dr. Yüceer, “Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde Çimendere Mahallesi’nden geçen Koca Deresi’nde dere kirliliğine bağlı balık ölümleri yaşanmaktadır. Derede önceden de benzer sorunlar yaşanmıştır. Deredeki kirliliğin bir fabrikanın atıklarından kaynaklandığı belirtilmektedir” dedi.
DERE ÇOKAL BARAJINI BESLİYOR
Derede balık ölümlerinin yanı sıra dayanılmaz bir kötü koku yayıldığını belirten Dr. Yüceer, “Yöre halkı bu dereden akan su ile tarım arazisi sulamakta, hayvanlarına su içirmektedir. Koca Deresi öte yandan Şarköy ve Gelibolu yöresine içme suyu sağlayan Çokal Barajı’na akmaktadır. Koca Deresi’nin kirliliği bölgede halk sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Mağdur olan mahalle sakinleri, sorunun çözülmesi için yetkililerin bir an önce duruma el atmasını istemektedir” ifadelerini kullandı.
CHP’li Yüceer’in, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum’dan yanıtlamasını istediği sorular şöyle:
1. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Çimendere Mahallesi’nden geçen Koca Deresi’nde meydana balık ölümlerine ilişkin araştırma yapılmış mıdır? Balık ölümlerinin nedeni tespit edilmiş midir?
2. Toplu balık ölümlerinin fabrika atıkları nedeniyle yaşandığı iddiaları doğru mudur?
3. Dere kıyısına atık bırakan fabrika bulunmakta mıdır? Balık ölümlerine bırakılan atıkların neden olduğu tespit edildiyse, ceza kesilmiş midir? Ceza kesildiyse, ceza miktarı nedir?
4. Son 3 yılda Koca Deresi’nde kaç tahlil yapılmıştır? Yapılan tahlillerde kimyasal, fiziksel, biyolojik özelliklerde değişim gözlenmiş midir?
5. Koca Deresi’nden alınan numuneler su kirliliği kontrolü yönetmeliğinde belirlenmiş olan su kalite kriterlerine uygun mudur?
6. Koca Deresi’nden alınan numunelerde organik veya kimyasal kirleticilere rastlanmış mıdır?
7. Koca Deresi’nde tekrar balık ölümlerinin yaşanmaması için ne gibi önlemler alınacaktır?
8. 2022 yılında Türkiye genelinde toplu balık ölümü yaşanan başka nehir, ırmak, dere ya da çay bulunmakta mıdır? Toplu balık ölümleri nerelerde, ne zaman yaşanmıştır? Toplu balık ölümlerinin bir daha tekrar etmemesi için ne gibi önlemler alınmıştır?
TEKİRDAĞ CANLI HABER