KADIN SOSYAL DESTEK MERKEZİ’NİN AÇILIŞINI BAKAN DERYA YANIK YAPTI - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

21 Eylül 2024 - 02:37

KADIN SOSYAL DESTEK MERKEZİ’NİN AÇILIŞINI BAKAN DERYA YANIK YAPTI

reklam
KADIN SOSYAL DESTEK MERKEZİ’NİN AÇILIŞINI BAKAN DERYA YANIK YAPTI
Son Güncelleme :

14 Ağustos 2022 - 7:55

135 views
reklam -->

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açılan 2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde kabul edilen, Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen ve yararlanıcısı Edirne Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olan Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar Projesi kapsamında yapılan Karaağaç Kadın Sosyal Destek Merkezi’nin açılışını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık yaptı.

Edirne’nin Karaağaç semtinde yapılan açılış törenine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Trakya Kalkınma Ajansı Edirne Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Bahar Manav Toprak, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve Edirneliler katıldı. Açılış toplantısının ilk konuşmasını Trakya Kalkınma Ajansı Edirne Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Bahar Manav Toprak yaptı. Toprak şunları söyledi:

“BU ZİNCİR O KADAR KIYMETLİ Kİ GÖNÜLDEN GÖNÜLE KURMUŞ OLDUĞUMUZ BU BAĞLARIN TEMSİLİ OLMUŞTUR”

”Proje kurgusunun tasarlanma aşamasında biz de bu ulu ağaçlar altında çok fazla hayal kurduk. Bugün burada bu binanın açılışını yaparken kurmuş olduğumuz hayallerin ve başta Karaağaç Mahallemiz olmak üzere Edirne merkez ve tüm ilçelerimizdeki her kadınımız için umutlarımızın yeşerdiğini ve çiçek açtığını görmek şahsım ve kurumum adına büyük bir gurur ve mutluluktur. Bu merkezi tasarımı aşamasında yola çıktığımızda yanımıza çok değerli kurumlardan destek aldık. Hiçbir kurum kağıt üzerinde proje ortağı veya iştirakçisi olarak yer almadı. Bizler bu merkez aracılığıyla il merkezimiz olduğu kadar ilçelerimiz ve köylerimizde bulunan kadınlarımıza ulaşabilmek adına Edirne İl Özel İdaresini, Merkez bünyesinde yürütülecek tüm eğitimlerin en iyi eğitmenlerce verilebilmesi amacıyla Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğünü, Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğümüzce Kadına Şiddetin Önlenmesi ve diğer konularda Kadın Sosyal Destek Merkezi bünyesinde yürüteceği eğitim ve faaliyetler konusunda Edirne İl Emniyet Müdürlüğümüzün, Kooperatifleşme ve Ticari faaliyetler yürütme aşamasında teknik bilgi ve destek sağlamak üzere Edirne Ticaret İl Müdürlüğümüzün, Merkez bünyesinde üretilecek ve satılacak olan tüm gıda ürünlerinin hijyen koşullarına uygun olarak hazırlanması aşamasında teknik bilgi ve birikimini aktarmak üzere Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün, merkez bünyesinde düzenlenecek olan meslek edindirme kursları sonrası istihdam hedeflerimize katkı sunmak üzere Edirne Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğümüzü, Kadın Girişimciliğine Üst Yapıları TOBB ile birlikte önem ve destek veren Edirne Ticaret ve Sanayi Odasını ve son olarak Devletimizin sağlamış olduğu sosyal yardımlardan yararlanan kadınlarımıza ulaşma aşamasında bizleri desteklemesi amacıyla Edirne Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızı projenin kurgu aşamasında bizlere destek olmak adına bu çatı altında toplamıştık. Ancak eksik olan bir halkamız vardı. O da bu projenin ortaya çıkmasında çok büyük emek ve himayeleri itibarıyla eski Edirne Valimiz Sn. Ekrem Canalp’in girişimleri ile kurulan Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfıydı. Vakfımızın kuruluşu sonrasından kendilerini de projeye ortak ederek zincirin son halkasını da tamamlamış olduk. Bu zincir o kadar kıymetli ki gönülden gönüle kurmuş olduğumuz bu bağların temsili olmuştur.”

Törenin son konuşmasını ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Yaptı. Yanık, yaptığı konuşmada, kadın istihdamı ve girişimciliğini daha verimli hale getirmek için yapılan eğitim programlarının büyük ilgi gördüğünü ifade etti.

BAKAN YANIK: “81 İLDE ÖNEMLİ ETKİNLİKLERE İMZA ATTIK”

Kadınların ekonomik hayata katılımlarını destekleyen mekanizmalar hakkında farkındalığın arttırılması amacıyla finansal okuryazarlık ve kadınların ekonomik güçlenmesi seminerlerinin devam ettiğini belirten Yanık, “Oldukça güzel sonuçlar aldığımızı sizinle paylaşmak istiyorum. Bu kapsamda 81 ilde önemli etkinliklere imza attık. 215 etkinlikle yaklaşık 743 bin kişiye ulaştık. Seminerlerimizle onlara katkı sağlamaya devam ediyoruz.” diye konuştu.

“KADINLAR KOOPERATİFLER SAYESİNDE KENDİ İŞ FIRSATLARINI YARATABİLİYOR”

Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi ve Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi ile yeni bir kulvar açtıklarını anlatan Yanık şöyle devam etti: “Bu iki projemizle özellikle genç kadınlara önemli imkanlar sunuyoruz. Bunun yanında kadının güçlenmesi çalışmalarımız kapsamında Anadolu’da Ahilik kültürünün ve Baciyan-i Rum’un günümüze uyarlanmış hali olan kooperatiflerle ilgili çalışmalarımıza ayrı bir önem, ayrı bir değer atfediyor. Kooperatifler halkımızın imece usulü diye tabir ettiği uygulamanın aslında daha kurallı ve tüzel bir kişiliğe kavuşmuş. Kooperatifler, yoksullukla mücadele, sürdürülebilir, sosyal ve ekonomik kalkınmayla istihdam politikalarında da önemli bir araç olarak değerlendirilmekte ve yeni bir boyut kazanmaktadır. Kadınlar kooperatifler sayesinde kendi iş fırsatlarını yaratabiliyor. Pazarlık gücü avantajlarını kullanarak bireysel olarak zorluklarla rahatlıkla baş edebiliyorlar. Ev içi istihdama katkı sağlıyor.”

Kadınların eğitimden sağlığa, girişimcilikten istihdama kadar birçok konuda bilgilenmesi, çeşitli imkanlardan yararlanmalarını sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Yanık, “Nüfusun yarısını oluşturan kadınlarımız ekonomik hayatta kalkınma için daha fazla yer almalıdır. Aile ve toplumsal yapımızda kadınlarımıza verdiğimiz her destek bizleri çok daha güçlü kılıyor. Planladığımız tüm çalışmaları başarıyla sonuçlandırmak ve kadınların ekonomik yaşamda daha fazla rol almasını sağlamak bunun için kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tüm taraflarla eş güdüm içerisinde çalışmak bizim için önemli. Bunu gerçekten önemsiyoruz.” ifadeni kullandı.

Konuşmaların ardından proje kapsamında yenilenen ve döşenen Karaağaç Kadın Sosyal Destek Merkezi’nin açılışını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık yaptı. Merkezi gezen Bakan Yanık ve beraberindekiler proje hakkında bilgi aldı ve projeden yararlanacak Karaağaçlı kadınlar ile sohbet etti.

KARAAĞAÇ GÖLGESİNDE YEŞEREN UMUTLAR PROJESİ

2020 Yılı SOGEP kapsamında hazırlanan Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar projesinin yararlanıcısı Edirne Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, ortakları ise Edirne İl Özel İdaresi, Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı, Sınırlı Sorumlu Valide Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi, Edirne İl Emniyet Müdürlüğü, Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü olurken, projenin iştirakçileri arasında Edirne İl Ticaret Müdürlüğü, Edirne Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı ve Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yer aldı.

Toplam bütçesi 2.007.904,96 TL olan projenin 1.300.000 TL’si(%65) Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılandı. Proje kapsamında daha önce yatılı bölge okulu olarak kullanılan bina proje kapsamında yenilenerek, tefriş edildi ve Karaağaç Kadın Sosyal Destek Merkezi olarak hizmete açıldı. Projenin amaçları arasında Edirne ilinde kadınlara yönelik şiddet ve erken evlilik mağduriyetlerinin engellenmesi yoluyla sosyal yaşama katkı sağlamak, yöresel ürünlerin üretim, satış ve pazarlamasına yönelik imkânlar yaratarak kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, Kadın Sosyal Destek Merkezi oluşturarak kadınların istihdam edilebilirliği artırmak yer alıyor.

Proje kapsamında Karaağaç mahallesinde oluşturulan Kadın Sosyal Destek Merkezi ile bölgede sosyal müdahaleye ihtiyaç duyan tüm dezavantajlı kesimlere erişim kolaylığı sağlamak, S.S. Valide Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi üyesi olan kadınlar ile bölgede yaşayan ve üretim yapan diğer kadınlara gelir ve istihdam alanı yaratmak, Merkez bünyesinde dezavantajlı gruplar tarafından kullanılabilecek Sosyal Etkinlik Alanı oluşturularak, bölgedeki yoksul ve mağdur kadınların organizasyon yapabilmelerine olanak sağlamak, Merkez bünyesinde oluşturulan Aile Danışma Bürosu ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hizmetlerinin bölgedeki dezavantajlı kesimlere ulaşılabilirliğini sağlamak, Karaağaç halkı başta olmak üzere ildeki tüm kesimlerin ve ziyaretçilerin, yerli ve yabancı turistlerin faydalanabileceği bir mekân yaratmak, bölgeye has yöresel gıda ve tarım ürünlerinin işlenerek ambalajlanacağı ve bir marka olarak pazar değeri kazanacağı atölyeler kurmak, özellikle Karaağaç Mahallesinde yaşayan ailelerde görülen kadınlara yönelik Aile İçi Şiddet mağduriyetlerinin ve Erken Yaşta Evliliklerin önlenmesi ile Çocuklara Yönelik İstismarların engellenmesine yönelik yerinde sosyal destek hizmeti vermek, Merkez bünyesindeki tasarım Ürün Tasarım ve Ambalajlama atölyesinde tasarlanan pazar değeri yüksek ürünleri evlerinde ve merkezde üreten kadınların ürünlerinin satışının yapılması amaçlandı.

Karaağaç Kadın Sosyal Destek Merkezi bünyesinde kooperatif ortağı kadınların hazırladığı ürünlerin servis edileceği bir kafe, gıda işleme atölyesi, ürün tasarım ve ambalajlama atölyesi, aile danışma bürosu, seminer salonu, çocuk bakım odası, satış kabinleri ve dış sosyal etkinlik alanı yer alıyor.

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam