“HALKIN SESİNE KULAK VERİN! MİDYE ÇİFTLİĞİNİ KURDURMAYACAĞIZ” - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

27 Temmuz 2024 - 10:52

“HALKIN SESİNE KULAK VERİN! MİDYE ÇİFTLİĞİNİ KURDURMAYACAĞIZ”

reklam
“HALKIN SESİNE KULAK VERİN! MİDYE ÇİFTLİĞİNİ KURDURMAYACAĞIZ”
Son Güncelleme :

25 Mayıs 2022 - 8:02

184 views
reklam -->

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “müsilajla mücadele kapsamında” Marmara Denizi’nde mevcut 9 çiftliğe ek olarak kurmak istediği 36 midye çiftliğinin 2.’si Tekirdağ Şarköy’de; içinde sit alanı ve tabiat parkının bulunduğu yamaç paraşütüyle ünlü Uçmakdere kurulmasına vatandaşlar tepki gösterdi.

Bölge halkı, köylüler, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, içinde sit alanı, tabiat parkı ve endemik bitkileri barındıran bölgeye, midye çiftliği kurulmasına karşı çıkarak birlik oldu ve yasal süreci başlatacak girişimlerde bulundu.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var, Tekirdağ Su Ürünleri Kooperatifi Birlik Başkanı Yaşar Karayer, Uçmakdere Mahallesi Muhtarı Burhan Elmas, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ile birlikte projeye dair Uçmakdere sahilinde kamuoyu bilgilendirmesinde bulundu.

“UÇMAKDERE’DEN ELİNİZİ ÇEKİN!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak; “Bu bölge Tekirdağ’ımızın cennet köşelerinden, mavi bayraklı en temiz bölgelerinden; kanalizasyon denize gitmiyor, her türlü doğal güzelliği var ve son dönemde turizmin önde gelen yerlerinden Uçmakdere’mize midye çiftliği yaptırmayacağız. Mavi gözlü, güzel kentimizin geleceğine karşı hissetmiş olduğumuz sorumluluk duygusuyla, eşsiz doğal güzelliklere ve birbirinden değerli kültür varlığına sahip Uçmakdere’mizi korumak amacıyla hukuksal mücadelemizi başlatmış bulunmaktayız. Biz Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak; Uçmakdere’de yapılması düşünülen midye çiftliği ile ilgili dava açtık. Bu bölgede yapılması planlanan midye çiftliği, deniz tabanına ve deniz tabanında yaşayan deniz canlılarına zarar verecek, Uçmakdere’den elinizi çekin! Bu bölge bizim gözbebeğimiz, burayı kalkındıracak projelerimizle yol alacağız ve buraya zarar verecek her türlü müdahaleye karşı gereken mücadeleyi canla başla yapacağımızdan hiç şüpheniz olmasın” şeklinde konuştu.

“PARSEL PARSEL DENİZİMİZİN SATILMASINI İSTEMİYORUZ”

Başkan Albayrak’ın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak turizmin zarar göreceğini belirten Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var; “Şarköy, Türkiye’nin en uzun sahillerine sahip ikinci ilçesi olan ilçemiz, 62 km sahil şeridi var ve sahilimizin her yerinden denize girilebilir. Daha kullanılmayan bölgeler midye çiftliği için değerlendirilsin, bu yönde talebimiz vardır. Bu güzelliğin midye çiftliğiyle kapanmamasını istiyoruz. Biz Şarköy Belediyesi olarak; hukuki işlemleri başlattık, gereğinin yapılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Midye çiftliği bizim turizmimize de zarar verecektir. Bizlerin ve halkın istemediği bir şeyi yapmanın anlamı yoktur. Ankara’daki karar mercilerinin halkın sesine kulak vermesini bekliyoruz. Bu şekilde parsel parsel denizimizin satılmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“BALIKÇININ EKMEĞİYLE OYNAMASINLAR”

Balıkçılık sektörü açısından midye çiftliğinin zararlı olduğunu belirten Tekirdağ Su Ürünleri Kooperatifi Birlik Başkanı Yaşar Karayer da konuyla ilgili görüşlerini belirtirken;  “Avlama sahası olarak en verimli alanlar buralar. Balıkçı tekneleri midye çiftliğinin bulunduğu alanlarda en az 200 metre yaklaşmaması gerekiyor. Şarköy, gemilerin de bekleme noktası. Kısıtlı alanlarımıza bir de midye çiftliklerinin eklenmesini istemiyoruz. Midye çiftlikleri kurulduğunda etrafında yer alan balıkçı teknelerimizin cezalarla karşı karşıya kalması söz konusu. Verimsiz sezonlar geçirdiğimiz son yıllarda bir de midye çiftliği ile bizi sıkıntıya sokmasınlar. Birçok balıkçı esnafının ekmeğiyle oynanmasın, kesinlikle müsaade etmememiz lazım” dedi.

“BU DOĞA HARİKASINA KIYILMASIN”

Midye çiftliği kurulmasına tepki gösteren Uçmakdere Mahalle Muhtarı Burhan Elmas ise doğa harikası olan Uçmakdere’nin gelecek nesillere kalmasını istediklerini dile getirdi. Elmas; “Bu güzel sahilimizde midye çiftliği yapılacağını duyduğumuzdan beri çok üzgünüz. Burası doğa harikası bir yer, ıhlamur ve ada çayı kokar. Mısır Çarşısı esnafı ıhlamur ve ada çayını bizden alır. Köyümüzdeki ıhlamur kokusunun yerini midye çiftliğinden gelecek kokuların almasını istemiyoruz. Yetkili yerlere imzalı dilekçelerimizi sunduk. Devletimizden istiyoruz ki; gelecek nesillere, kardeşlerimize, çocuklarımıza kötü deniz bırakmayalım. Biz istiyoruz ki; sahilimizi koruyalım, kollayalım midye çiftliği daha başka uygun yerde yapılsın. Ayrıca burada yamaç paraşütü yapılıyor. Dünyanın birçok ülkesinden yamaç paraşütçüleri geliyor. Böyle bir doğa harikası yere, yamaç paraşütü ile inilen yere, midye çiftliği yapılmasını istemiyoruz. Yapılmaması için mücadele etmeye devam edeceğiz” açıklamasında  bulundu.

Özlem Gürakar / TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam