ENGELLİLERİN HAYATI “ERİŞEBİLİRLİK LOGOSU” İLE KOLAYLAŞACAK - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

27 Temmuz 2024 - 06:19

ENGELLİLERİN HAYATI “ERİŞEBİLİRLİK LOGOSU” İLE KOLAYLAŞACAK

reklam
ENGELLİLERİN HAYATI “ERİŞEBİLİRLİK LOGOSU” İLE KOLAYLAŞACAK
Son Güncelleme :

23 Şubat 2022 - 9:41

157 views
reklam -->

Aile ve Sosyal Hizmetler Tekirdağ İl Müdürlüğü, engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan “Erişebilirlik Logosu” nun tanıtımını gerçekleştirdi.

81 İLDE EŞ ZAMANLI YAPILDI

Tekirdağ Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirilen tanıtımda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve 81 il ile eş zamanlı canlı bağlantı yapılırken Tekirdağ tanıtımını Aile ve Sosyal Hizmetler Tekirdağ İl Müdürü Ülkü Uslu gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Tekirdağ İl Müdürü Ülkü Uslu şunları söyledi:

ÜLKÜ USLU: “LOGO ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN HAYATINI KOLAYLAŞTIRACAK”

“Erişebilirlik, herkesin istediği her yere ve her hizmete, bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesidir. Toplumsal yaşama dahil olabilmek için konutlardan başlayarak eğitimden, sağlık kuruluşlarına, iş yerlerine, açık ve yeşil alanlara, toplu taşıma araçlarına ulaşmak; bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek, her türlü kaynaktan yayımlanan bilgiyi edinmek gerekir. Erişebilirlik temel bir olmakla beraber diğer hakların kullanılabilmesi için bir araç, bağımsız yaşamın temel şartıdır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’da yapılan düzenleme gereği, illerde kurulan Erişebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları tarafından düzenli olarak kamu kullanımına açık binalar, açık alan kullanımları ve toplu taşıma araçları denetlenmektedir. Bu denetimler sonucunda ülkemizde engelli ve yaşlılar başta olmak üzere hareketliliğinde kısıtlılık yaşayan herkesin toplumsal hayata katılımında, onları engellemeyen, tam tersine kolaylaştıran yaşam koşulları sağlayan bina, açık alan, toplu taşıma sistemleri, hissedilebilir yüzey, asansörler, zemin kayganlığının ölçülmesi gibi ilgili her konuda erişebilirlik standartlarını taşıyan kuruluşlar Erişebilirlik Belgesine sahip olabilmektedir. Bu kapsamda erişebilir uygulamaların yaygınlaştırılması için görünürlüğün arttırılması gerekliliğinden hareketle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni bir adım atarak ülkemizde kullanılacak Erişebilirlik Logosunu belirledi. Birleşmiş Milletler tarafından tasarlanan Erişebilirlik Logosu’nun bu amaç için uygun olduğuna karar verilerek kullanım izni alındı. Erişebilir uygulamaların görünürlüğünün arttırılması amacıyla belirlenen logo, Erişebilirlik Belgesi almaya hak kazananlar tarafından tabela gibi görünür alanlarda, broşür, kartvizit gibi basılı materyaller ile tanıtım ve reklam malzemelerinde kullanılabilecek.

Logodaki simetrik figür ve daire şekli küresel erişimi ve toplumu oluşturan bireyler arasındaki uyumu temsil etmektedir. Kolları açık insan figürü, farklı özelliklere sahip insanların tümünün kapsanmasını sembolize etmektedir. Logodaki kafa bilişsel düşünmeyi, dört mavi daire vücudun uç noktalarını, eller ve ayaklar hareketliliği ve kolların açık olması herkesi kapsayıcılığı anlatmaktadır.”

TEKİRDAĞ’DA 6 KURUMA ERİŞEBİLİRLİK BELGESİ VERİLDİ

Erişebilirlik Logosu’nun tanıtımının ardından Tekirdağ’daki çalışmalar hakkında da detaylı bilgi paylaşan Aile ve Sosyal Hizmetler Tekirdağ İl Müdürü Ülkü Uslu, “Bugüne kadar şehrimizde toplam 6 kuruma Erişebilirlik Belgesi verildi. Bu kurumlar; DHM Çorlu Atatürk Havaalanı, Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Tekirdağ Şehir Hastanesi, Çorlu Belediyesi, ÇOSB Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi, Özel Trakya Bakım Merkezi Müdürlüğü ve Özel Çerkezköy Mavi Bakım Merkezi Müdürlüğü’dür. 2022 yılı Erişilebilirlik Programı kapsamında toplam 32 bina, cadde, yaya kaldırımı, yaya geçidi, otobüs durağı ve toplu taşıma aracı incelemesi yapılacak. 4 tanesinde belge için son aşamaya gelindi. Yıllık program dışında 5 müracaat alındı ve il genelinde farkındalık oluşturulmaya başlandı.” ifadelerini kullandı.

ERİŞEBİLİRLİK LOGOLU BAYRAK HASTANE GÖNDERİNE ÇEKİLDİ

Gerçekleştirilen program sonunda Erişebilirlik Belgesi almaya hak kazanan kurumlara belgeleri teslim edilirken Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Tekirdağ Şehir Hastanesi Başhekimi Çağatay Onar ve Aile ve Sosyal Hizmetler Tekirdağ İl Müdürü Ülkü Uslu tarafından Erişebilirlik Logosu’nun bulunduğu bayrak  hastanenin gönderine çekildi.

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam