CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA TEKİRDAĞ’DA İSTİHDAMIN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

27 Temmuz 2024 - 11:02

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA TEKİRDAĞ’DA İSTİHDAMIN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

reklam
CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA TEKİRDAĞ’DA İSTİHDAMIN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ
Son Güncelleme :

01 Aralık 2023 - 7:01

310 views
reklam -->

Tekirdağ İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 4. olağan toplantısında alınan karar kapsamında “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Tekirdağ’da İstihdamın Bugünü ve Geleceği Sempozyumu” Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü koordinasyonunda, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı ve Çorlu Ticaret Sanayi Odası iş birliğinde, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Enis Sülün Konferans Salonunda düzenlendi.

Cumhuriyetimizin 100. Yılında Tekirdağ’da İstihdamın Bugünü ve Geleceği Sempozyumunda Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları saygı duruşunda bulunularak anıldı.

Oturumların başkanlığını Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem VATANSEVER’in yaptığı Sempozyumun 1. Oturumunda, Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yaşar ESEN tarafından “Tekirdağ İlinde İşgücü Piyasasının Yapısı ve İstihdamın Bugünü” konularında; Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz KARADENİZ tarafından “Çalışma Hayatında Değişim – Dönüşümler ve Sosyal Güvenlik” konularında bilgilendirmeler yapıldı. Sempozyumun 2. Oturumunda, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Şube Müdürü İsmail YILMAZ tarafından “Tekirdağ İlinde Mesleki ve Teknik Eğitimin Bugünü ve Geleceği” konularında; Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem VATANSEVER tarafından “İnsan Kaynakları Yönetiminin Geleceği ve Çalışmanın Geleceğindeki Rolü” konularında bilgilendirmeler yapıldı.

Tekirdağ Vali Yardımcısı Asalet KARABULUT Cumhuriyetimizin 100. Yılında Tekirdağ’da İstihdamın Bugünü Ve Geleceği Sempozyumunda yapmış olduğu açılış konuşmasında, İstihdamın, ekonomik büyümeye ve refah düzeyinin artmasına katkıda bulunduğunu, istihdam arttıkça, ülkedeki nüfusun satın alma gücünün arttığını, daha fazla satın alma gücü, üretim ve ticaretin artmasını sağladığını, istihdam arttıkça, ülkede daha fazla gelir elde edildiğini, ülkede daha fazla harcama ve yatırım olanağının oluştuğunu belirtti. Vali Yardımcısı KARABULUT; Tekirdağ ilinin, denize kıyısının bulunması, gelişmiş limanlarının olması, Avrupa geçiş güzergahında yer alması, güçlü karayolu ve demiryolu altyapısına sahip olması, Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul iline komşu olması gibi sebeplerden dolayı, hem yerli hem de yabancı sermayeli sanayi işletmeleri tarafından en çok tercih edilen iller arasında bulunduğunu belirtti.

Prof. Dr. Çiğdem VATANSEVER sempozyumda yaptığı konuşmada, ortak-müşterek yarar  İnsan Kaynakları Yönetiminin odağını verimlilik ve karlılık hedefleri yerine; sosyal sorumluluğa, çevreye, sürdürülebilirliğe yöneltmesi sonrasında 4. Aşama olarak ele alındığını, buna göre “Kaynak” değil de “Kültür” Yöneticileri (People & Culture Managers); çalışma yaşamında insan hakları, demokrasi, eşitsizlik, yoksulluk ve iklim üzerinde somut etkisi olacak “dıştan-içe” bir yaklaşım izlemesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Oğuz KARADENİZ sempozyumda yaptığı konuşmada, Endüstri 4.0 ile birlikte çalışma hayatında değişimlerin-dönüşümlerin meydana geldiğini, gelecek yıllarda günümüzde olan birçok mesleğin yok olabileceğini, yeni mesleklerin hayatımıza gireceğini, çalışma saatlerinin, sosyal güvenlik sistemlerinin buna göre yeniden yapılanması gerektiğini belirtti.

Tekirdağ Çalışma  ve İş Kurumu İl Müdürü Yaşar ESEN Sempozyumda yaptığı konuşmasında;  Tekirdağ ilinin, sanayi, tarım, turizm, hizmet ve inşaat sektörlerinde gelecek yıllarda etkinliğini arttıracağını, İstanbul’un yeniden yapılandırılması kapsamında Trakya bölgesine bu zamana kadar birçok işletme göçü olduğunu, yeni gelecek firmaların katma değeri yüksek ihracata dönük ürünlere yatırım yapan ve deniz yolu taşımacılığına uygun firmalardan seçilmesi halinde bölgemiz ekonomisine ve işgücüne önemli katkı yapacağını belirtti.

Cumhuriyetimizin kurulduğu ilk yıllardan günümüze Tekirdağ ilinin sanayisindeki, mesleki ve teknik eğitimdeki gelişim  süreci hakkında bilgi veren Yaşar ESEN; Tekirdağ ilinde; İlk ciddi sanayi tesisinin 1931 yılında kurulan Tekel Şarap Fabrikası olduğunu, 1970’li yılların başında tarımsal üretime dayalı olarak un ve yağ fabrikaları kurulmaya başlanıldığını, 1973 yılında Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinin kurulduğunu, tarımsal üretime bağlı olarak 1975 yılında Trakya Birlik yağ fabrikası kurulduğunu, 1980’li yıllarda tekstil ağırlıklı sanayi firmaların İstanbul’dan ilimize göç etmeye başladığını, sanayi tesisi sayısının 100’ün üzerine çıktığını, buna bağlı olarak Tekirdağ ilinin yoğun bir işgücü göçü almaya başladığını, 1990’lı ve 2000’li yıllarda sanayi göçü hızlanarak sanayi tesisi sayısı Çerkezköy, Çorlu, Kapaklı ve Ergene İlçelerinde yoğunlaşarak 1.000’lere yaklaştığını, bugün itibariyle Tekirdağ ilinde 14 OSB, 1 Serbest Bölge mevcut olduğu, sanayici sayısının 3.200’lere yaklaştığını, Tekirdağ ilinde 116 Yabancı sermayeli firmanın  123 tesisi bulunduğu, en fazla 32 firmayla Almanya’nın birinci, 14 firmayla Hollanda’nın 2., 8 firmayla İtalya’nın üçüncü sırada olduğunu, toplam 31 ülkenin firmalarının bulunduğunu, İSO verilerine göre Türkiye’de en büyük birinci ve ikinci 500 listesinde yer alan 121 firmanın Tekirdağ’da tesisinin bulunduğunu belirtildi.

Tekirdağ İŞKUR İl Müdürü Yaşar ESEN, gelişen teknoloji ile birlikte insan gücüne olan ihtiyacın azaldığını, Endüstri 4.0 ile birlikte çalışma hayatında vasıflı vasıfsız işlerin yeniden tanımlanacağını, daha önce vasıflı olarak tanımlanan işlerin büyük bir bölümünün vasıfsız iş statüsüne dönüşebileceğini, bununla birlikte gelişen teknolojinin yeni iş kollarını ortaya çıkacağını, yeni iş kollarının personel ihtiyacının karşılanması için İŞKUR’un, iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri başta olmak üzere aktif işgücü piyasası programları ile ilgili kurum ve kuruluşlarla, işverenlerle, iş arayanlarla işbirliği halinde olacağını söyledi.

Yaşar ESEN, ne eğitimde ne istihdamda olan (NEET) gençlerin istihdama kazandırılması için İŞKUR NEET İş Avcılığı modeli uyguladıklarını, bu model kapsamında 14 Kasım 2023 tarihi itibarıyla 1.417 gencin işe yerleştirildiğini, 8 gencin ise İŞKUR’un İşbaşı Eğitim Programı sayesinde meslek edindiğini belirtti.

Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü  Mesleki ve Teknik Eğitim Şube Müdürü İsmail YILMAZ Sempozyumda yaptığı konuşmada; güçlü sanayisi verimli toprakları, nitelikli turizm potansiyeli ile bölge ve ülke sanayisine sağladığı katkılar göz önünde bulundurulduğunda ülkemizin kalkınmasında önemli bir yere sahip olan ilimizde sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli ve 21. yüzyıl becerileri ile donatılmış kalifiye işgücünü yetiştirmenin son derece önemli bir husus arz ettiğini, ilimizde Mesleki ve Teknik Eğitimin güçlü, dinamik ve okul sanayi işbirliğini önceleyen, sektörle ortak yönetim anlayışı çerçevesinde eğitim faaliyetlerini planlamanın ve güncellemenin önemli olduğunu belirtti.

İsmail YILMAZ, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yapmış olduğu okul sanayi işbirliği çalışmaları, öğrencilerin mezuniyet sonrası alanında istihdam edilmesini destekleyen eğitim faaliyetleri hakkında bilgi vererek, Tekirdağ ilinin orta öğretim düzeyinde Mesleki ve Teknik Eğitiminin bugünkü görünümü ve Meslek lisesi mezunlarının sahip olduğu avantajlarla ilgili  bölgenin sanayi yapısı, sektörel kümelenmeler doğrultusunda meslek liselerinde eğitim verilen yeni alan ve dalların açılması, geçerliliğini yitirmiş alan ve dalların ise kapatılması gerektiğini ifade etti.

Tekirdağ ili protokolü, ticaret ve sanayi odaları başkanları ve üyeleri, organize sanayi bölgesi temsilcileri ile diğer sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, işverenler, insan kaynakları yöneticileri, öğrenciler sempozyuma büyük ilgi gösterdi. Konuklar interaktif olarak istihdam, eğitim, çalışmanın geleceği ile ilgili sorularını sempozyum konuşmacılarına sordular. Sempozyum, yapılan değerlendirmelerin ardından konuşmacılara plaket takdim edilmesiyle sona erdi.

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam