ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN KIŞ HASTALIKLARINA DİKKAT! - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

8 Eylül 2024 - 15:20

ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN KIŞ HASTALIKLARINA DİKKAT!

reklam
ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN KIŞ HASTALIKLARINA DİKKAT!
Son Güncelleme :

11 Aralık 2022 - 12:03

213 views
reklam -->

Özel Star Medica Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Mersiye Salihoğlu; çocuklarda en sık görülen 5 kış hastalığı ve bu hastalıkların karşısında alabileceğiniz basit ve etkili önlemler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Çocukların kış aylarında en çok karşılaşabilecekleri hastalıkları sıralayan Özel Star Medica Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Mersiye Salihoğlu hastalıklardan korunma yolları ve dikkat edilmesi gereken hususları da belirtirken yaptığı açıklamada şunları söyledi:

ÇOCUKLARINIZI KIŞ HASTALIKLARINDAN KORUMA YOLLARI

Havaların soğumasıyla beraber çocuklar daha sık hastalanır. Okullarda, kreşlerde, alışveriş merkezlerinde yayılan virüs ve bakteriler çocukların hastalanmasında baş rolü oynuyor. En sık karşılaşılan sağlık sorunu ise üst solunum yolu enfeksiyonudur.

GRİP (İNFLUENZA)        

Grip çocuklarda en sık görülen kış hastalığı. Damlacık yoluyla ya havanın solunması ya da eşyaların ortak kullanılması sonucu bulaşıyor. Çoğunlukla ateşli hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde görülürken, bazen yaşamı tehdit eden bir hastalığa dönüşebiliyor. Yüksek ve inatçı ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, kas ve eklemlerde ağrı, karın ağrısı, titreme, gözlerde kızarıklık, öksürük bulantı, kusma bazen ishal en sık görülen belirtilerini oluşturuyor. Bakteriyel enfeksiyon söz konusu değilse tedavide antibiyotiklerin kullanılmıyor. Çocuğun şikayetlerine göre semptomatik ateş düşürücü, bol sıvı ve gerekirse öksürük şurupları ilaçlar verilebiliyor.

SOĞUK ALGINLIĞI (NEZLE)

 Çocuklar bir kış boyunca 7-8 kez soğuk algınlığı geçirebiliyorlar. 100’den fazla virüsün yol açtığı bu hastalık büyük çocuklarda bulaştıktan 3-4 gün sonra boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hafif ateş, baş ağrısı ve yorgunluk gibi bulgularla seyrederken, bebeklerde ise ateş, beslenme güçlüğü, iştahsızlık, huzursuzluk ve nefes almada güçlük gibi daha ağır belirtilerle ortaya çıkıyor. Genelde 1 haftada düzelse de, öksürük bazen 2 haftaya uzayabiliyor. Rutin tedavisinde antibiyotiklerin yeri olmuyor, çocuğun istirahat etmesi, bol sıvı alması, ortam ısısının iyi ayarlanması ve sağlıklı beslenmesi yeterli geliyor.

AKUT BRONŞİYOLİT

En sık 2 yaş altı ve özellikle ilk 1 yaş altındaki bebekleri etkileyen viral bir enfeksiyon. Üst solunum yolu bulguları sonrasında gelişen hışıltı ve solunum sıkıntısı olarak tanımlanıyor. 1 yaş altında olan, kalabalık ortamlarda yaşayan, sigara içilen ortamlara maruz kalan çocuklarda daha sık görülüyor. İlk başlarda burun akıntısı ve hafif ateşle seyrederken, hastalık ilerledikçe akciğerlere inerek solunum sıkıntısı, hızlı nefes alma, göğüste çekilmeler ve hışıltılı solunum gelişebiliyor. Bu belirtilerde mutlaka hekime başvurmak gerekiyor, çünkü tedavi edilmezse ciddi solunum sıkıntısı, solunum durması (apne), sıvı kayıpları (dehidratasyon) ve kalp yetmezliği gibi ciddi problemler gelişebiliyor.

PNÖMONİ (ZATÜRRE)

Akciğerlerde bakteri ve virüslerin yol açtığı bir enfeksiyon. Yüksek ateş, öksürük, iştahsızlık, halsizlik, sık ve zor nefes alma, bazen de göğüs ile karın ağrısı belirtileri veriyor. Erken tanı ve tedaviyle tamamen iyileştirilebilen pnömoni tedavide geç kalındığında ise dünyada ve ülkemizde, özellikle 1-4 yaş arası çocuklarda yüksek oranda can kaybına neden oluyor. Bu nedenle üst solunum yolu enfeksiyonlarında 3 günden sonra devam eden ateş, solunum sıkıntısı, hırıltılı solunum, taşipne (hızlı nefes alma) göğüs, sırt veya karın ağrısı, genel durumda bozulma ile beslenme güçlüğü sorunlarında mutlaka hekime başvurmak gerektiği uyarısında bulunuyor.

OTİT (ORTA KULAK İLTİHABI)

 Özelikle grip, soğuk algınlığı ve farenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında bakteriler ile virüsler; boğaz ve kulak arasında uzanan östaki kanalı aracılığıyla orta kulağa geçerek enfeksiyona neden olabiliyorlar. Hastalık kulak ağrısı, bazen ateş ve işitme azlığı gibi bulgularla görülüyor. Kulak iltihabı çoğunlukla geceleri şiddetleniyor, çünkü yatmak kulaktaki basıncın değişimine neden oluyor. İhtiyaç halinde antibiyotik tedavisi uygulanabiliyor.

BU TEDBİRLERİ ELDEN BIRAKMAYIN

•             Kapalı ve kalabalık ortamlardan kaçının.

•             Emzirme döneminde mümkün olduğunca anne sütüyle besleyin.

•             Dengeli ve sağlıklı beslenmesine dikkat edin.

•             C vitamininden zengin mevsim sebze ve meyveler beslenme listesinde mutlaka yer alsın.

•             El yıkama alışkanlığı kazandırın, ellerini ağzına ve burnuna sürmemesi gerektiği konusunda bilinçlendirin.

•             Özellikle su başta olmak üzere yeterli sıvı almasını sağlayın, gazlı içecekler vermeyin.

•             Bulunduğunuz ortamın ısısına uygun giydirin. Mekanın çok sıcak olmamasına özen gösterin.

•             Ortamda varsa, klimaların düzenli temizliğini yaptırın.

•             Düzenli uyumasını sağlayın.

•             Hava kirliliğinden ve sigara dumanından uzak tutun.

•             Kapalı ortamları sık sık havalandırın.

•             Oyuncak ve kullandığı malzemeleri düzenli olarak temizleyin.

•             Bağışıklık sistemini zayıflatan gereksiz antibiyotik kullanımını önleyin.

•             Risk grubunda ise grip aşısını yaptırın.

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam