CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, CHP Heyeti ile gittiği Nevşehir’de fırıncıları ziyaret etti. Nevşehir’in Acıgöl ilçesinde bir fırıncı battıklarını belirterek, “Batıyoruz. Şu anda 200 gram ekmeği 1.5 liradan satıyoruz. Ekmeğin 2 liraya çıkması da bizi kurtarmaz. Mali açıdan 1 milyon TL içeri giren fırıncılar var” dedi. Aygun, gübre fiyatlarındaki patlama nedeniyle bu yıl çiftçinin gübresiz ekim yaptığını vurgulayarak, “2021 yılı sonundaki buğday üretimi 14 milyon ton civarında olacak. Bu da daha çok ithalat demek, daha pahalı buğday demek, daha pahalı ekmek demek” diye konuştu.
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, CHP’li 30 milletvekili ve Parti Meclisi üyeleri ile gittiği Nevşehir’de fırıncı esnafını ziyaret etti.
Nevşehir’in Acıgöl İlçesindeki bir fırıncı, “Burada 200 gram ekmek 1.5 lira. Ekmek 2 lira olunca da zarar ediyoruz. Bakkala ekmeğin tanesini 1.10 liradan satıyoruz. Ama nakliyesi de artıyor. Yakıta sürekli zam geliyor. Batıyoruz. Ama kimseye anlatamıyoruz, kimseye sesimizi duyuramıyoruz” diye isyan etti. Bir fırıncının 1 milyon lira zarar ettiğini kaydeden esnaf, un ve yakıt fiyatlarındaki artışın kendilerini çok zora soktuğunu kaydetti.
Fırıncı dükkânında bulunan süt üreticisi de isyan ederek, “Çiğ sütü 3 TL’ye satıyoruz. Ama kalitesiz yemin çuval fiyatı bile 185 lira olmuş durumda. Hayvana kaç zamandır yem alamıyoruz. Kaliteli yemin çuvalı ise 210-220 TL ona hiç yaklaşamıyoruz” diye isyan etti.
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, buğday ambarı olan Türkiye’nin buğdayda ithalatçı hale geldiğine işaret ederek, “Gübre fiyatları, altın ve dolar fiyatlarını da geçti. Çiftçi artık gübresiz ekim yapıyor. Bu da buğdayda rekoltenin düşmesi demek. Bu durumda ithalat katlanarak artacak ve buğday fiyatları çok daha yükselecek. Dar gelirli vatandaşın temel gıdası olan ekmeğin fiyatının ne olacağını öngöremiyoruz” dedi.
TÜİK rakamlarına göre 2020 yılında 20 milyon 500 bin ton olan buğday üretiminin aşırı kuraklıktan dolayı 2021 yılı sonu tahminlerine göre 17 milyon 650 bin tona düşeceğini kaydeden Aygun, “Ancak bu rakam da gerçek değil. Bizim sahadan aldığımız bilgiye göre 2021’deki buğday üretimi 14 milyon ton civarında olacak. Bu da daha çok ithalat demek, daha pahalı buğday demek, daha pahalı ekmek demek” diye konuştu.
Polatlı Ticaret Borsası’nda ekmeklik buğdayın tonunun 4 bin 810 TL’ye yükseldiğine işaret eden Aygun, “Harman döneminde yani 3 ay önce bu fiyatlar 2 bin 200-2 bin 300 TL idi. Bu fiyatlar ekmek fiyatlarına yansıyacak. 2022’de ekmek fiyatı ne olur, öngöremiyoruz” uyarısını yaptı.
“GIDADA BÜYÜK ŞOK DALGALARI OLACAK”
CHP Tekirdağ Vekili Aygun, TÜİK verilerinin ürün rekoltesini gerçekten daha yüksek gösterdiğini, buna rağmen düşüşü gizleyemediğini söyledi. TÜİK verilerine göre çavdar üretim miktarının geçen yıla göre yüzde 32,4, arpa üretiminin yüzde 30.7, kırmızı mercimek üretiminin yüzde 30, nohut üretiminin yüzde 24,6, yeşil mercimek üretiminin yüzde 17.4 azaldığını vurgulayan Aygun, “Türkiye ihtiyacı karşılanamadığı için ithalat artacak. Bu da hububat fiyatlarına yansıyacak. Büyük şok dalgaları yaşanacak” dedi.
“UYARMIŞTIM, HAKLI ÇIKTIM”
CHP Tekirdağ Vekili İlhami Özcan Aygun, 27 Mayıs 2021 tarihinde TBMM kürsüsünden iktidarı uyardığını, 2021’de buğday rekoltesinin 15 milyon ton olacağı öngörüsünde bulunduğunu anımsatarak, “Maalesef haklı çıktım. Rekolte sürekli geriliyor. Önlem de yok. İthalat dışında hiçbir şey yapmıyor, teşvik paketi açıklamıyorlar” dedi.
Aygun, pandemi ve iklim değişikliği nedeniyle tüm dünyada gıda fiyatlarının arttığını, ancak Türkiye’deki artışın dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunu vurgulayarak, şu tepkiyi gösterdi:
“Tüm dünyada tarımsal sektörün canlandırılması için önlem alınıyor. Biz ise birinci sınıf tarım arazilerine plastik sanayi kuruyoruz. Tekirdağ’da Ergene’nin Marmaracık Mevkii’nde arazi toplulaştırması yapılan, bu konuda büyük bütçe ayrılan ve birinci sınıf tarım arazisi olarak belirlenen yere Plastik OSB’si yapılıyor. Bu nasıl bir mantıktır? En verimli alana plastik hançer vuruyorlar! Ege’nin güzelim zeytinlik alanlara maden ocakları açılıyor. Ağaçlar kesiliyor. Almanya ise iklim koşullarını zorlayarak zeytin üretimi için hareket geçmiş! Biz bu kafa ile bu iktidar mantığı ile her şeyi ithal eder hale geliriz. Bu iktidar gitmeden tarım sektöründe düzelme beklemeyin!”
HABER MERKEZİ