BİR HAFTAYI AŞAN İŞTAHSIZLIĞA DİKKAT! - Tekirdağ Canlı HaberTekirdağ Canlı Haber

27 Temmuz 2024 - 07:08

BİR HAFTAYI AŞAN İŞTAHSIZLIĞA DİKKAT!

reklam
BİR HAFTAYI AŞAN İŞTAHSIZLIĞA DİKKAT!
Son Güncelleme :

03 Eylül 2022 - 3:39

149 views
reklam -->

Özel Star Medica Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkut Karasu; çocuklarda iştahsızlık sorununa dikkat çekerek; “Bebek ve çocuk bakımında ebeveynlerin en hassas olduğu nokta beslenme. Çocuklar bazen iştahsız olabilir ve bu durum normal olabilirken; bazen de bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda görülen iştahsızlık aileler için endişe edici bir durumdur. Bir haftadan uzun süren ve kilo kaybına sebep olan iştahsızlıkta mutlaka doktora başvurulmalı.” dedi.

Özel Star Medica Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkut Karasu yemek probleminde kilonun normal konumunda olmasının önemine değinirken yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“BEBEK NORMAL KİLOSUNDAYSA SORUN YOK”

“Bebekler tat duyusuna ulaştıktan sonra bazı gıdaları seçerler ve yemek istemezler. Bu durumda ailelerin zorlayıcı olmaması gerekiyor. Bazen anne ve babalar çocuklarının damak zevkini anlayana kadar bir süre geçer. Yeni bir gıdaya başlandığında çocuk bunu beğenmeyebilir, ağzından çıkararak reddedebilir. Bu gibi durumlar genellikle anne-babalar tarafından iştahsızlık olarak algılansa da eğer bebek normal kilosundaysa endişe etmeye gerek yoktur.

“ENFEKSİYON GEÇİRİYORSA İŞTAHSIZLIK ORTAYA ÇIKABİLİR”

Çocukların diş çıkarma dönemlerinde de kısa süreli iştahsızlıklar olabilir. Çocuk, hastalık sırasında üst solunum yolu enfeksiyonu gibi bir enfeksiyon geçiriyorsa iştahsızlık ortaya çıkabilir ama bunlar çok uzun sürmez ve normale döner. Uzun süren ve kilo kaybına sebep olan durumlarda mutlaka doktora başvurulmalı, muayenesi yapılmalı gerekli olursa tetkiklerde beraberinde yapılmalı saptanan herhangi bir hastalık yok ise uygun takviye ve takviyeler ile beslenme düzenlenebilir.

İŞTAHSIZLIK BİR HAFTAYI GEÇİYORSA DİKKAT EDİLMELİ

Bir haftadan uzun süren ve kilo kaybına neden olan iştahsızlık, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. İştahsızlığın tanısı için kan sayımı, idrar testi, kan, biyokimya, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri yaptırılmalı, kanda devit ve vitamin düzeylerine bakılmalıdır. Fizyolojik olan durumlar kendiliğinden düzelirken, eğer altta yatan bir sebebi varsa hastalığın tanı ve tedavisi gereklidir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonu iştahsızlık ile başlayabilir, daha sonra ateş ile devam edebilir. Diğer büyüme gelişme sorunları, demir eksikliği anemisi, D vitamini veya diğer vitamin eksiklikleri, çölyak ve inflamatuvar bağırsak hastalıkları, kronik karaciğer ve böbrek hastalıkları da önce iştahsızlık sonra da büyümenin durması şeklinde başlayabilir.”

TEKİRDAĞ CANLI HABER

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam-->
reklam